måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rökare kostar kommunerna miljarder

Publicerad: 25 augusti 2009, 07:39

De kommunanställdas rökpauser kostar arbetsgivarna 2,6 miljarder kronor per år, enligt Folkhälsoinstitutets beräkningar. Det motsvarar 6 000 heltidstjänster.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Vi vet att tre av fyra rökare vill sluta och de flesta kommuner som inför rökfri arbetstid erbjuder också tobaksavvänjning. På det viset stödjer arbetsplatsen alla som vill sluta. Nu ser vi att rökfri arbetstid också kan ge ekonomiska vinster för kommunerna, säger Cecilia Birgersson, tobaksutredare på Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Rökfri arbetstid innebär att den betalda arbetstiden är rökfri, det vill säga den tid man arbetar eller har paus. Lunchen räknas inte in i arbetstiden och är undantagen.

Den beräknade tidsåtgången för rökpauser bygger på genomsnittlig tid för att röka en cigarett, genomsnittligt antal cigaretter/dag för ”normalrökaren” och tid för att ta sig till och från rökställe, totalt cirka 30 minuter per dag. Kostnaden för ”röktiden” blir då 31 300 kronor per rökare och år.

En rökare har även i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en icke-rökare, enligt Folkhälsoinstitutet. Det kostar arbetsgivaren 13 700 kronor per rökare och år. Arbetsgivarens totala kostnad för rökningen blir därmed 45 000 kronor per rökare och år.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera