onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för lägre ersättning med ny inbrottsmetod

Publicerad: 16 december 2013, 14:51

Foto: Istockphoto

Se till att gömma klapparna väl i bilen när du julhandlar. Tjuvarnas allt mer sofistikerade metoder för att göra inbrott kan ge dig lägre ersättning via hemförsäkringen.


JP

Joakim Petersson


Länsförsäkringar varnar för en ny metod som används vid personbilsinbrott. Med en så kallad störningssändare blockeras signalen när du fjärrlåser bilen och därefter kan tjuven länsa den i lugn och ro. Därför är det viktigt att känna efter på dörrhandtagen så att bilen verkligen är låst, och inte lita på blinkers eller låsljud.

Måltavlor är ofta bilägare som parkerar i anslutning till shoppingcentrum, rapporterar Gefle Dagblad. Råkar du ut för en tjuv med sådan utrustning kan ersättningen via hemförsäkringen bli lägre.

– Situationen är ännu inte prövad men det är rimligt att ersättningen blir 20 procent lägre än om bilen varit låst och brutits upp. Det är viktigt att man ser till att bilen verkligen går i lås, säger Daniel Wingren, skadechef på Länsförsäkringar Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Folksam, Trygg Hansa och försäkringsbolaget If ger i dag samma ersättning om en störningssändare används som om bilen varit låst. Men det kan bli ändring på det.

– Vi har precis fått klart för oss att den här metoden förekommer. Blir den vanligare kan det nog bli avdrag på ersättningen om försäkringstagare råkar ut för det. Men ännu är det många som inte känner till att metoden finns, säger Håkan Franzén, produktchef på hemförsäkringar på Trygg Hansa.

Det är också viktigt att inte lämna stöldbegärliga prylar som elektronik och smycken synligt i bilen. Annars riskerar du att bli helt utan ersättning från försäkringsbolaget.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera