söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksbanken tar det lugnt

Publicerad: 8 maj 2008, 10:54

Troligtvis ingen förändring av räntan i år, men om det händer något blir det en höjning. Så kan man sammanfatta det tal som vice riksbankschef Svante Öberg idag höll vid ett seminarium.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Öberg gör bedömningen att reporäntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå under resten av året. Men han säger också att det finns en något högre sannolikhet för en höjning av styrräntan i år än för en sänkning.

– Risken är att inflationsprocessen blir mer utdragen både i omvärlden och i Sverige, sade han i ett tal på ett seminarium på torsdagen.

Öberg konstaterade också att inflationen ligger betydligt över Riksbankens mål och att förväntningarna också ligger också över inflationsmålet på både två och fem års sikt. Orsaken är bland annat Riksbankens räntehöjningar samt prisökning på energi, råvaror och livsmedel.

– En tredje förklaring är kostnadsutvecklingen i Sverige. Lönerna beräknas öka snabbare än under senare år och produktiviteten långsammare. Det gör att enhetsarbetskostnaderna ökar betydligt snabbare än tidigare, sade han.

Öberg talade om att löneökningarna hittills har varit måttliga efter den senaste omgången avtalsförhandlingar i fjol. Samtidigt befarar han att löneökningarna kan vara underskattade till följd av att alla löneökningar inte har kommit med i den preliminära statistiken, att antal sysselsatta har ökat snabbt och att urvalet av företag i lönestatistiken delvis har bytts ut.

(PRIVATA AFFÄRER / TT / Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera