lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksbanken erbjuder dollarlån

Publicerad: 19 mars 2020, 21:25

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD

Riksbanken har beslutat om ett antal nya åtgärder för att mildra effekterna på den svenska ekonomin och motverka den pågående marknadsoron.


Nyhetsbyrån Direkt


Bland annat kommer myndigheten att erbjuda lån i amerikanska dollar och köpa värdepapper utgivna av icke-finansiella företag.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”För att hantera den ansträngda situationen på de finansiella marknaderna har Riksbanken och andra centralbanker beslutat att möjliggöra utlåning av dollar till bankerna. Med den här åtgärden motverkar vi den pågående marknadsoron. Riksbanken står beredd att vidta ytterligare åtgärder om så behövs”, säger Riksbankens chef Stefan Ingves.

Rambeloppet är 60 miljarder dollar för perioden 19 mars till den 18 september 2020. Ett första anbudstillfälle om 10 miljarder amerikanska dollar kommer att äga rum under nästa vecka.

Myndigheten har även beslutat att ta bort ett antal begränsningsregler för bostadsobligationer.

”Detta för att ge motparterna möjlighet att använda betydligt fler säkerställda obligationer för kredit hos Riksbanken samt bidra till att funktionaliteten på marknaden för säkerställda obligationer förbättras”, heter det.

Vidare avser Riksbanken köpa företagspapper inom ramen för beslutet om att köpa ytterligare värdepapper för upp till 300 miljarder svenska kronor i år, ett beslut som meddelades för en tid sedan.

”Den ekonomiska utvecklingen och läget på finansiella marknader, i både Sverige och andra länder, försämras nu mycket snabbt. Riksbanken står mot den bakgrunden beredd att vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs, även mellan ordinarie penningpolitiska möten. Alla Riksbankens verktyg kan användas. Hur verktygen kommer att användas beror på den fortsatta utvecklingen”, skriver myndigheten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera