fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen utesluter statligt ägande

Publicerad: 1 december 2008, 15:54

Näringsminister Maud Olofsson utesluter att staten ska gå in så ägare i Volvo eller Saab. Det sade hon vid en presskonferens på måndagen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Jag kan inte se att staten är bättre ägare än den internationella fordonsindustrin. Det är så enkelt att säga att staten ska köpa men det kan man bara göra om man är beredd att ta pengar ur egen plånbok, sade hon.

Däremot kommer regeringen att gå igenom vilka stöd den kan ge Volvo och Saab, som är förenliga med EU:s statsstödsregler och utan skattebetalarnas pengar riskeras. Hon hänvisade till stöd till forskning och innovation och ökad satsning på miljöteknik.

Maud Olofsson förnekade att regeringen har haft så långtgående diskussioner med Ford och GM som Financial Times skrev på måndagen, om stöd och lånegarantier på 2 miljarder kronor.

Beträffande Saab sade Maud Olofsson att GM ännu inte officiellt har satt upp Saab på någon försäljningslista, men att situationen för GM är snarast sämre än för Ford, och man måste ha beredskap för att även GM funderar på en försäljning.

Både GM och Ford är hårt belånade och USA:s regering kommer sannolikt att försäkra sig om att eventuella stödpengar till bolagen kommer att stanna i USA. Näringsministern sade att hon inte är överraskad av uppgifterna om att Ford överväger en försäljning av Volvo personvagnar.

På en fråga om hon tror att det finns någon framtid för svensk bilindustri sade hon att det beror på om det kommer att finnas tillräckligt starka ägare, som kan finansiera det som behövs för att producera attraktiva bilmodeller. Maud Olofsson sade att hon på rak arm inte kunde se några intresserade köpare.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera