Nyheter
Rätt att vägra betala för dålig barnomsorg
Publicerad: 9 juni 2008, 07:43
Om du inte är nöjd men kvalitén på hemtjänsten eller barnomsorgen kan du vägra att betala. Det slår Högsta domstolen fast i en ny dom.
Marcus Hernhag
MA
Magnus Alfredsson
En mamma som vägrade att betala barnomsorgen gjorde helt rätt, det har Högsta domstolen beslutat.
För fem år sedan strejkade fackförbundet Kommunal och Marianne Fohlin-Hansson fick ingen barnomsorg till sin femåriga dotter under tolv dagar.
När det sedan var dags att betala barnomsorgsavgiften vägrade Marianne Fohlin-Hansson att betala för de dagar hennes dotter var utan dagmamma, totalt 496 kronor. Då stämde kommunen Marianne. Inte för att det handlade om mycket pengar, utan för principens skull.
-Jag hade inte fått den tjänst som de hade lovat mig och jag hade ingen inkomst under de veckor jag var hemma. Jag tycker att det är självklart, jag betalar inte för någonting jag inte får. Det är som om jag skulle köpa ett par skor och inte få med mig skorna hem, sa Marianne Fohlin- Hansson till SVT Rapport i samband med att Högsta domstolen beslutat att ta upp fallet.
Robert Noord, dåvarande socialdemokratisk ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Haninge kommun och i dag oppositionsråd, drev frågan:
– Förskola är ju inte som vilken vara som helst. Det är inte som att gå och köpa en bil. Den betalas av alla oss gemensamt via skatten. Om man inte får den här varan ska jag då ha rätt att kräva ekonomisk kompensation för det, något som drabbar skattebetalarna ytterligare en gång? Det här ville vi få prövat, säger Robert Noord (s) fd ordf i barn- och utbildningsnämnden i Haninge, säger han till SVT Rapport.
Men Högsta domstolen ställer sig på Marianne Fohlin-Hanssons sida.
-Domen är klargörande. HD konstaterar att den relation som råder mellan parterna är en avtalsrelation. Båda parter ska leverera det de har åtagit sig. Medborgaren ska betala sin avgift. Kommunen ska leverera sin tjänst, säger Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, till SVT Rapport.
Att det handlar om en avtalsrelation betyder att HD:s prejudikat inte bara gäller vid strejk. Är man inte nöjd med barnomsorg eller hemtjänst av andra orsaker kan man alltså driva saken gentemot kommunen.
-Om då kommunen levererar en undermålig tjänst så har ju kommunen inte fullgjort sitt åtagande och då är det naturligt att medborgaren inte behöver betala fullt ut. Men det förutsätter att medborgaren är aktiv, vägrar betala, vänder sig till kommunen eller till Allmänna reklamationsnämnden, säger Claes Sandgren.
AGNETHA BÄCKSTRÖM, PRIVATA AFFÄRER