torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ratos intressant på lång sikt

Publicerad: 8 maj 2008, 11:19

Ratos med VD Arne Karlsson i spetsen faller kraftigt på börsen efter sin synbart dåliga delårsrapport med kraftigt fallande vinst. Men skenet bedrar – bolagets portfölj utvecklas på ett bra sätt – och aktien kan vara intressant att fånga upp för den långsiktige investeraren.


MA

Magnus Alfredsson


Ratos har under många år varit en intressant investering för den privata aktiespararen som haft önskemål om ett private equity-bolag i portföljen. Med det menas att Ratos framför allt investerar i onoterade bolag som man försöker förädla och sedan sälja vidare med vinst efter ett antal år.

Förädlingen innebär att Ratos bidrar med finansiella muskler och hjälp till ledningen att utveckla bolaget. Många gånger handlar det om att Ratos genom sina starka finanser kan hjälpa till att finansiera tilläggsförvärv som gör att värdet på helheten kan öka, dvs 1+1 blir mer än 2.

På börsen blev dock reaktionen på årets första kvartalsrapport klart negativ – aktien föll på förmiddagen över 4 procent. Anledningen var att resultatet före skatt var ”bara” 269 miljoner mot över miljarden för ett år sedan.

Det beror dock inte på någon mycket sämre utveckling utan att Ratos inte gjort några försäljningar av bolag första kvartalet. Förra året ingick reavinster från sådana försäljningar med 748 miljoner i resultatet.

Men även utan reavinster har vinsten fallit, men även där ska man vara försiktig med tolkningen eftersom bolagen som ingår i Ratos portfölj har sin huvudsakliga intjäning utanför det första kvartalet.

Att påsken i år inföll i mars spelar faktiskt också en stor roll. Omsättningen steg i januari-februari med 16 procent och rörelseresultatet med 25 procent medan i mars blev omsättningen oförändrad och resultatet betydligt sämre än 2007.

Därför tillåter sig VD Arne Karlsson att hålla fast vid sin prognos från kapitalmarknadsdagen tidigare i år, dvs att räkna med att resultatet i portföljbolag ska förbättras under helåret jämfört med 2007.

Detta tar dock inte aktiemarknaden till sig kortsiktigt utan sänker aktien i dag. Kortsiktigt finns det heller ingen riktig trigger som kan lyfta kursen varför den säkerligen kan sjunka ytterligare 5-10 procent i ett bistert börsklimat.

Då – om inte förr – kan det vara intressant att plocka upp Ratos för den långsiktige investeraren. Bolaget menar att det är hög aktivitet på köp- och försäljningar av företag och att det finns många intresserade köpare av Ratos innehav.

Det låter bra – och bolaget skulle knappast skriva så om inte man väntar sig att genomföra några försäljningar med reavinster som följd senare i år.

Det bör också innebära att Ratos nästa år kan följa sin fina tradition att höja den ordinarie utdelningen till aktieägarna. En rimlig gissning är en utdelning på minst 10 kr per aktie 2009, vilket i dagsläget innebär en direktavkastning på nästan 5 procent. Det i sig innebär också att fallhöjden begränsas för Ratos-aktien framöver, dvs minskar risken i en investering.

MAGNUS ALFREDSSON

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera