Nyheter
Räkna inte med tillväxtländerna
Publicerad: 8 december 2011, 15:46
Även om tillväxtmarknadernas andel av världsekonomin kommer fortsätta öka så har de största förändringarna av deras bidrag till global tillväxt redan inträffat, och potentialen för global tillväxt väntas nå sin topp det kommande decenniet.
JW
Johan Widmark
Det skriver Goldman Sachs i sin uppdaterade 10-års prognos för de så kallade BRIC-länderna och tillväxtmarknaderna.
För 10 år sedan myntade dåvarande chefsekonomen för Goldman Sachs, Jim O’Neill uttrycket BRIC som står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, och framhöll den betydelse dessa ekonomier kommer att ha för den globala tillväxten framöver, en prognos som besannats med råge.
Nu uppdaterar investmentbanken sina utsikter och förutser fem teman för den fortsatta utvecklingen av världens tillväxtekonomier.
För det första är vi nu halvvägs igenom den stora transformationen. Sedan 1990 har BRIC gått från 11 procent av global BNP till cirka 25 procent idag. De kommande decennierna kommer utvecklingen bli något mindre brant, med en ökning till 40 procent av global BNP år 2040.
Bidraget till tillväxten kommer dock minska. Från ett bidrag till tillväxten på 23 procent under 1990-talet ökade bidraget till cirka hälften under det senaste decenniet. Men som drivkraft för fortsatt global tillväxt kommer BRICs andel nu att klinga av.
Det andra temat man framhåller är tillväxtmarknaderna utanför BRICs ökande betydelse, där icke-BRIC tillväxtländers bidrag till tillväxten kommer öka från 27 procent senaste decenniet till 40 procent år 2050.
Det tredje temat är de så kallade medelinkomstländernas ökande betydelse, där man menar att inkomstklyftorna inom länder visserligen ökat men att framväxten av en bred medelklass i många tillväxtländer nu minskar inkomstklyftorna länder emellan, alltså globalt.
Det fjärde temat man framhåller är att den globala tillväxttakten kommer att toppa det kommande decenniet för att sedan klinga av framöver.
Sammantaget leder det ovanstående till det femte temat, att man räknar med ökade spänningar i världen. Goldman Sachs framhåller även att man i nuläget generellt underskattar styrkan och betydelsen av de här spänningarna, särskilt mellan de globala och de nationella perspektiven.