måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatsparare rusar till guld

Publicerad: 27 mars 2020, 06:36

Foto: istockphoto

Intresset för att investera i guld har ökat kraftigt under börsturbulensen. Det visar statistik från Nordnet.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Stora inflöden noteras bland annat till ETP:er med fysiskt guld som underliggande tillgång. I två av de populäraste produkterna med fysiskt guld hos Nordnet (Xetra-Gold och WisdomTree Physical Gold) har sparkapitalet sedan årsskiftet ökat med 60 procent bland Nordnets kunder och antalet ägare med innehav i dessa har ökat med 34 procent.

Men samtidigt är det bra att komma ihåg att även guldpriset varit volatilt.

– De mest turbulenta nedgångsdagarna föll även guldet. Nu har ädelmetallen hämtat sig och är upp med över 8 procent på en vecka, men det är ju sedan hela sentimentet har svängt om till lite mer optimism, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Hon tror dock att guldet kan ha en fin period framför sig.

– I alla fall om det följer mönstret från exempelvis finanskrisen; det vill säga guldet faller initialt för att sedan få en uppstuds när den värsta paniken lagt sig, och den fas där investerare säljer allt vad tillgångar heter, går över. Det är det vi ser nu, säger hon.

Bratt höjer dock ett varningens finger för guldinvesteringar som inte alltid är lämpliga för nybörjare.

– Man får komma ihåg att ETP:er med guld som underliggande är komplicerade produkter som lämpar sig för investerare som är erfarna, pålästa och förstår riskerna. Guld lämpar sig också bäst som kortsiktig parkering, snarare än något att äga långsiktigt, säger hon.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera