lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Powell: Inte nödvändigtvis start på en serie sänkningar

Publicerad: 31 juli 2019, 20:22

Foto: Manuel Balce Ceneta /AP-TT

Federal Reserve ser fortfarande i grunden en gynnsam utveckling för ekonomin, men kommer att studera data och agera vid behov. Åtgärden i dag kan ses som en justering mitt i konjunkturcykeln, och därmed inte nödvändigtvis som början på en serie räntesänkningar.


Nyhetsbyrån Direkt


Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

”Vi ser det i grunden i termer av en justering mitt i cykeln. Det var lämpligt att göra en justering av policyn till en lite mer ackommoderande hållning”, sade han.

Det är inte början på en lång serie av räntesänkningar, men han har heller inte sagt att det bara handlar om en sänkning.

”Det kommer att bero på utvecklingen i data och utvecklingen i riskbilden”, sade han.

Han sade att ekonomin befinner sig närmare målen än den varit på en lång tid. Ekonomin har visat motståndskraft de senaste veckorna och förtroendet har stärkts.

Samtidigt utgör den svaga globala tillväxten och industrins utveckling risker mot USA, och räntesänkningen har en del av ”försäkring” och ”riskhantering” över sig.

De måste bevaka osäkerheten på handelsområdet, som varit större än väntat, och den dämpade inflationen framöver, liksom den svaga globala tillväxten. Det är inte bara handelspolitiken som ligger bakom den senare, och de måste se om tillväxten planar ut eller fortsätter dämpas.

På frågan om Donald Trumps påtryckningar för att sänka sade han att det fanns rationella skäl att sänka, och att de aldrig tar politiska hänsyn i sina beslut. Men de bedriver heller inte penningpolitik bara för att bevisa sitt oberoende.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera