måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Positivt på Stockholmsbörsen

Publicerad: 21 december 2010, 17:51

Stockholmsbörsen steg på tisdagen med stöd av flera bolagsaffärer och sedan Kina visat sitt stöd för att hjälpa Europa att begränsa skuldkrisen.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

OMXS30 avslutade tisdagens handel starkt och stängde 1,0 procent högre till noteringen 1.166,0. Omsättningen stannade på drygt 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna, vilket hänvisades till att Kinas premiärminister Wang Qishan på tisdagen sagt att Kina har vidtagit ”konkreta åtgärder” för att hjälpa Europa med skuldproblemen.

Kina och EU kom vid toppmötet överens om att arbeta tillsammans för en uthållig och balanserad tillväxt. Länderna åtog sig att visa ”klokhet” vad gäller handelsrestriktioner och få till stånd ett omfattande och balanserat resultat i WTO:s Doha-runda. Det är viktigt att motverka alla former av protektionism, sade Wang Qishan.

Skogsbolag toppade vinnarlistan efter att UPM-Kymmene köpt Myllykoski och Rhein Papier för 900 miljoner euro. Stora Enso R steg 7,6 procent till 67:05 kronor och Holmen B ökade 5,5 procent till 224:40 kronor. Bank of America/Merrill Lynch kommenterade nyheten med att den kommer bidra till att rationalisera den europeiska marknaden på journalpapper samt öka uppfattningen att branschen är i ett tidigt skede av konsolidering med potentiella följdtransaktioner.

Alfa Laval steg 2,9 procent till 139:10 kronor efter att ha förvärvat Aalborg Industries köps för 5 miljarder kronor.

Assa Abloy B steg i sin tur 2,7 procent till 197:20 kronor efter att ha lagt ett bud på amerikanska Lasercard Corp. Aktien fick också stöd av att Credit Suisse höjt riktkursen till 220 kronor, från tidigare 180 kronor.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade Autolivs vd Jan Carlson att prispressen fortsatt under fjärde kvartalet, liksom oviljan hos kunderna att kompensera för högre materialkostnader. För 2011 indikerar marknadsprognoserna för bilindustrin att Autolivs geografiska mix försämras, men utsikten om ett antal kvartal framåt med tvåsiffrig rörelsemarginal sades fortfarande gälla, liksom tidigare guidning från bolaget från föregående delårsrapport.

På längre sikt sade Jan Carlson att han är uppmärksam på det geografiska skifte som pågår på världsmarknaden för lätta fordon. Det påverkar det genomsnittliga värdet för säkerhetsinnehåll i en bil, vilket normalt är högre för bilar tillverkade i Nordamerika, Japan och Europa. Autoliv stängde till slut 0,8 procent högre, till 556 kronor.

Kvartalsrapporterade Skistar fick se B-aktien minska 2,1 procent till 130:75 kronor. I kommentarer till Nyhetsbyrån Direkt framgick att analytikerkåren främst pekade på en besvikelse med det svaga bokningsläget inför högsäsongen.

Astrazeneca sjönk 0,4 procent till 312 kronor efter att ha avbrutit vidareutvecklingen av Motavizumab. Enligt analytiker var beskedet väntat men aktualiserar återigen frågetecknen kring Medimmune-förvärvet från våren 2007.

PA Resources ökade 5,8 procent till 7:35 kronor. Nordea Markets har höjt rekommendationen för aktien till starkt köp från tidigare köp och höjt riktkursen till 9:50 kronor.

Kungsleden steg ytterligare 3,8 procent till 60:75 kronor. Carnegie och Swedbank Markets har höjt sina tidigare neutrala rekommendationer för aktien till outperform och köp i spåren av måndagens stora fastighetsaffär.

Orc Software var 6,3 procent upp till 131 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av aktien med rekommendation köp och en riktkurs på 160 kronor.

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-12-21 08:42:51

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera