söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Positiv börs väntas i New York

Publicerad: 30 december 2008, 14:42

Terminerna pekar på en positiv öppning när handeln i New York inleds på tisdagen efter att det amerikanska finansdepartementet gjort ytterligare åtgärder för att hjälpa General Motors samtidigt som investerarna avvaktar siffror över konsumentförtroendet.


RY

Rickard Ydrenäs


– Förebyggande åtgärder har tagits av myndigheterna och det kommer att få USA-ekonomin att vända snabbare än någon annan ekonomi. Myndigheterna har varit villiga att använda samtliga vapen i arsenalen för att avvärja de värsta effekterna av recessionen och investerarna börjar känna sig trygga i att så är fallet, sade Henk Potts, förvaltare på Barclays, till Bloomberg News.

Sent på måndagskvällen meddelade finansdepartementet att det köper aktier i General Motors finansbolag, GMAC, för 5 miljarder dollar och lånar samtidigt ut 1 miljard dollar till GM för att företaget ska kunna delta i omvandlingen av GMAC till en bank. Pengarna kommer från Tarp-programmet och kommer att möjliggöra för GMAC att utöka sina lån till bilköpare.

GM sade i ett uttalande att man så snabbt som möjligt kommer att återuppta utlåning till bilköp till ett bredare spektrum av köpare för att stödja tillgängligheten till krediter för bilköp hos företag och hushåll.

General Motors steg med 7,8 procent och Ford handlades upp 5,0 procent i förhandeln. Tisdagens amerikanska agenda bjuder på Chicago inköpschefsindex klockan 15.45 som väntas sjunka till 33,0 i december från 33,8 i november.

Men framför allt kommer investerarna att fokusera på hushållens konfidensindikator klockan 16.00, som väntas fortsätta upp till 45,5 i december från 44,9 i november.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera