lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pimco: Viruseffekterna kan bli värre innan det vänder

Publicerad: 2 mars 2020, 09:33

Foto: Shutterstock

Efter en initial nedgång väntas den ekonomiska tillväxten återhämta sig när utbrottet av coronaviruset avtar, men det kan bli värre innan det blir bättre. Det skriver Tiffany Wilding och Nicola Mai, fondförvaltare vid Pimco, i ett marknadsbrev.


Nyhetsbyrån Direkt


Det råder fortsatt stor osäkerhet kring läget. Flera experter säger att läget kan förvärras innan det blir bättre och det finns fortsatt en risk för en skarpare kontraktion än väntat i Kina. Karantän och andra åtgärder kan i sin tur få effekter utanför den kinesiska ekonomin.

Även om det nu kommer rapporter om att fabriker och företag börjar öppna efter den förlängda nyårsledigheten tyder högfrekvensdata över trafik på vägar och i hamnar på att aktiviteten är fortsatt dämpad, skriver ekonomerna.

Kinesiska PBOC har kommit med stimulanser men centralbanker i utvecklade länder har inte gjort mycket mer än att uppmärksamma ökande risker.

Strax innan den amerikanska marknaden stängde inför helgen sade Jerome Powell att Fed kommer agera om det är nödvändigt.

”Vi tror att Fed kommer avisera en räntesänkning som ett förebyggande steg vid FOMC-mötet den 18 mars och hålla dörren öppen för ytterligare sänkningar vid behov”, skriver ekonomerna.

Fed väntas vilja undvika mer oordnad åtstramning av finansiella förhållanden som kan öka den ekonomiska chocken.

Ekonomerna pekar också på att de flesta coronavirus liksom influensan ebbar ut framåt sommaren. Om historien utgör ett riktmärke bör aktiviteten och tillväxten normaliseras över tid.

”Läget är dock föränderligt och det är för tidigt att med säkerhet veta något om de slutgiltiga effekterna av coronaviruset – på global hälsa, ekonomin och marknaderna”, skriver ekonomerna.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera