lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

PA-skolan: Låna ut pengar till barnen på rätt sätt

Publicerad: 1 september 2010, 09:40

Som förälder ställer du gärna upp för dina barn, även ekonomiskt. När de blivit så stora att det inte längre är aktuellt med veckopeng kan det vara fråga om kontantinsats till en bostad eller ett startkapital i eget företag.

Ämnen i artikeln:

PA-skolanFamiljeekonomi

AB

Anna Blomén


Är det aktuellt för dig att bistå ditt barn ekonomiskt kan du göra det i form av en gåva eller ett lån. Väljer du att låna ut pengar bör ni skriva en revers.

Du kanske tycker att det är onödigt krångel att skriva papper som ska undertecknas. Ett handslag kan väl räcka. Ni känner ju varandra. Men det är när det händer något oförutsett som skrivna handlingar är värdefulla. Skilsmässa och dödsfall är ofta oplanerade.

Du vill säkert undvika att ditt barns ex-fru eller ex-man tar hand om de pengar som var tänkta som ett lån till din son eller dotter. Finns det en revers kan du få tillbaka det du lånat ut.

Revers

Av reversen ska långivare och låntagare samt lånebeloppet framgå. Vill du ha ränta ska även det stå samt när den ska betalas. Bestäm även när skuldbeloppet senast ska betalas.

Välj mellan:

• ett bestämt datum
• vid begäran
• x månader efter uppsägning
• enligt betalningsplan

Väljer du betalningsplan bör du ange vid vilka tidpunkter amortering ska ske och hur stort belopp som då ska betalas. Avsluta med datum och låntagarens underskrift.

Reversen ska du som långivare ha hand om och det ska bara finnas ett original. Varje amortering av lånet ska du anteckna på reversen med datum, belopp samt din namnteckning.

Lämna även ett kvitto på betalningen till ditt barn.

Om reversen amorteras genom att du som gåva efterskänker hela eller en del av det utlånade beloppet bör även det antecknas på reversen.

För att gåvan ska vara fullbordad ska låntagaren underrättas om gåvan. Det kan därför vara lämpligt att låntagaren bekräftar gåvan genom en namnteckning på reversen.

När reverslånet är slutbetalt ska reversen överlämnas till låntagaren eller förstöras.

Exempel på en enkel revers kan du ladda ner här.

Ränta

När det fanns regler om gåvoskatt var man som förälder tvungen att kräva ränta på de pengar man lånade ut till sina barn för att undvika gåvoskatt.

Eftersom gåvoskatten är avskaffad kan du nu välja att låna ut pengar räntefritt till ditt barn utan skattekonsekvenser.

Kommer ni överens om att lånet ska löpa med ränta får ditt barn göra avdrag i sin i inkomstdeklaration för betald ränta. Du tar upp motsvarande räntebelopp i din deklaration.

Avtalad ränta ska betalas och inte läggas till låneskulden.

Läggs den till skulden anses du ha förfogat över räntan på sådant sätt att du ska beskattas för räntebeloppet. Ditt barn har inte betalat räntan och får därför inte göra något avdrag.

När ett sådant lån senare återbetalas räknas hela betalningen som amortering.

Utlandslån

Om du bor utomlands och ditt barn i Sverige räcker det normalt inte enbart med en revers för att styrka att ditt barn lånat pengar och betalat en avdragsgill ränta. Eftersom Skatteverket inte kan se att du i din utländska deklaration tar upp den ränta ditt barn betalat, ställs höga krav på att skuldförhållande och räntebetalning kan styrkas. För att undvika problem med Skatteverket bör du ha fört över det utlånade beloppet via bank från ditt bankkonto till barnets bankkonto.

Räntan ska betalas på samma sätt. Det vill säga barnet för över pengar från sitt bankkonto till ditt bankkonto. Gör ni så kan ni genom kontoutdrag visa betalningsöverföringarna för Skatteverket om de vill utreda barnets ränteavdrag.

Riskkapital

Lånar du ut pengar till ett företag som sedan går i konkurs, får du i din inkomstdeklaration dra av den förlust som uppstår. 70 procent av förlusten är avdragsgill i inkomstslaget kapital. Kravet är att lånet dokumenterats med en revers.

Men det gäller i regel inte om ditt barn är företagsledare eller huvudaktieägare i företaget. Då anses den personliga relationen vara anledningen till att du lånat ut pengar. Förlusten blir då en icke avdragsgill personlig levnadskostnad.

JONAS SJULGÅRD, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera