tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överteckning kan vara missvisande

Publicerad: 23 november 2011, 11:00

När nya bolag noteras på börsen framhålls det gärna att erbjudandet övertecknats, så även Mackmyra som idag meddelade att erbjudandet övertecknats med 15 procent. Men det är missvisande som indikation på hur aktien kommer klara sig på börsen.

Ämnen i artikeln:

VA börsMackmyra

JW

Johan Widmark


Bolag som noteras på börsen brukar gilla att framhålla att deras erbjudanden övertecknats, eftersom det är en indikation på stort intresse och att erbjudandet varit attraktivt.

Whiskeyproducenten Mackmyra meddelade idag att emissionen inför bolagets notering på First North övertecknats med 15 procent. Någon övertilldelningsoption fanns inte.

När erbjudandet annonserades rekommenderade VA dock att avstå från att teckna, och vi behåller vår negativa hållning även när aktien når handeln den 16 december. 15 procent är dessutom en ganska blygsam siffra i sammanhanget och en titt på årets noteringar hittills visar tydligt att överteckning inte säger särskilt mycket om aktiens framtid på börsen.

När Karolinska Development nådde börsen i april meddelade bolaget att ”baserbjudandet övertecknades och styrelsen har beslutat att utnyttja utökningsoptionen”. VA rekommenderade dock intresserade investerare att inte teckna, vilket var riktigt med tanke på att aktien föll från teckningskursen på 40 kronor per aktie till 24 kronor idag.

Även när Finnveden Bulten noterades rekommenderade VA att avstå från att teckna aktien. Efter emissionsprocessen påstods dock att intresset ändå varit så stort att ”Erbjudandet övertecknades flera gånger” och att bolaget även utnyttjade övertilldelningsoptionen. Men det hjälpte inte kursen på börsen, som snart efter noteringen tappade höjd och idag kan köpas för 37 kr, vilket motsvarar en något sämre utveckling än börsen i stort.

När Moberg Derma noterades i maj påstods erbjudandet har övertecknats, men det angavs inte med hur mycket, vilket indikerar att intresset inte var jättestort. Någon övertilldelningsoption fanns inte, vilket inte var förvånande med tanke på bolagets tidigare misslyckade försök att ta sig till börsen. Aktien noterades på 29 kr, kollapsade ner 17kr och har, trots ett stort avtal med Meda, inte återhämtat sig till noteringskursen och handlas nu till ca 24 kr.

Mönstret går igen i Boule Diagnostics, där noteringskursen fick sänkas mitt i processen från 59 kr till 49 kr. Trots det lyckades bolaget inte få in hela emissionsbeloppet, och mycket riktigt har bolagets aktie tappat 25 procent sedan noteringen.

Det enda undantaget är Transmode. VA rekommenderade att teckna i erbjudandet, som mycket riktigt så övertecknades så pass att övertilldelningsoptionen utnyttjades. Efter en lite knackig start är aktien nu upp 12 procent sedan noteringen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera