söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överkurs: För dig som vill ta ytterligare steg

Publicerad: 26 juli 2012, 07:00

Foto: Jessica Gow/Scanpix

Om du fick en liten vinst över när du deklarerat och gjort bokslut kan du ta ytterligare ett steg för att göra bättre affärer och bli affärsängel.

Ämnen i artikeln:

Per H BörjessonFörmögenhetsskattSmåföretag

AB

Anna Blomén


Tidigare kunde man få problem med förmögenhetsskatt om kapitalet blev mycket större än omsättningen, enligt det som kallades Lex Uggla. I dag är förmögenhetsskatten avskaffad, men om man är framgångsrik med sina placeringar och bolagets investerade tillgångar växer kan det ändå finnas anledningar att strukturera om verksamheten.

– Det kan vara så att kunderna blir sura om de ser att du har stora summor sparade i bolaget. All information blir ju offentlig i bolagets redovisning om du har ett aktiebolag, säger Spiltan Fonders ordförande Per H Börjesson.

Ett sätt att göra pengarna något mindre synliga är att ha sin verksamhet i ett aktiebolag, men att föra upp det skattade kapitalet i ett moderbolag. Det är också en vanlig modell för bolag med flera delägare, som advokatbyråer.

Då kan var och en av delägarna i det egna aktiebolaget bestämma hur man fördelar vinsten mellan lön, utdelning och pension. Inte heller kan verksamhetsbolagets styrelse ha några åsikter om hur pengarna ska fördelas mellan investeringar och kassa.

– Det har ytterligare en fördel. Om man säljer dotterbolaget blir den vinsten helt skattefri för moderbolaget. Det kan vara viktigt om man till exempel vill arbeta vidare som affärsängel, eftersom du då kan använda hela kapitalet till nya investeringar, säger Per H Börjesson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera