tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Orolig oljemarknad drar ned Broström

Publicerad: 22 juni 2011, 09:11

Rederiet Broström kom med en svaf rapport i morse. Vinsten blev bara en fjärdedel av vad den var i fjol under samma kvartal. Det beror på en svag och osäker oljemarknad.


Rederiet Broström redovisar en vinst före skatt på 41 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 163 miljoner kronor samma period i fjol. Omsättningen sjönk från 850 miljoner till 819 miljoner kronor.

”Europatrafiken och Atlanttrafiken påverkades negativt av en mycket svag spotmarknad till följd av lägre tillgängliga volymer i marknaden främst under senare delen av det tredje kvartalet”, skriver ledningen i delårsrapporten.

Kreditoron i världen ledde enligt bolaget till en minskad handel med olja på grund av osäkerhet kring oljeprisets utveckling.

Det minskade under perioden behovet av oljetransporter på världshaven. Dessutom genomförde ett stort antal raffinaderier underhållsstopp under kvartalet, vilket också det påverkade transportbehovet.

Sammantaget betyder det att lagernivåerna runt om i världen av oljeprodukter är under de normala.

Broströms räknar med fortsatta svängningar på spotmarknadspriset på fartygsfrakter under de närmaste åren.

Koncernen bedömer, trots nedgången, att framtiden är ljus och har beställt flera nya fartyg. Dagen flotta om 87 fartyg kommer inom två år att vara 105 fartyg, sedan nu beställda fartyg levererats.

Broströms kommer också, skriver bolaget i rapporten, att försöka tillvarata konsolideringsmöjligheter inom branschen. Antingen genom nya samarbeten eller köp av konkurrentföretag.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera