torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för nyemission tynger Kappahl

Publicerad: 20 juni 2011, 12:51

När Kappahl släpper sin rapport på torsdag är det mot bakgrund av en kraftigt fallande aktiekurs och det faktum att bolaget de fem senaste rapporterna redovisat ett resultat under förväntan.

Ämnen i artikeln:

Kappahl

ME

Magnus Eriksson


Den jämförbara försäljningen väntas åter vara negativ och oron är stor för att reor ska ha urholkat vinsten. På senare tid har även risken för nyemission adderats till listan över negativa faktorer.

Att Kappahl befinner sig i ett svårt läge verkar alla vara överens om. Frågan är om det ska blir värre innan det blir bättre och vad som återspeglas i aktiekursen.

”Frågan om skuldsättningen blir allt mer aktuell. Det känns som om situationen är ansträngd och det finns en risk att det kommer ett besked om nyemission i rapporten även om det inte är vårt huvudscenario. En hel del börjar bli inprisat och det är det som tryckt ner aktien nu på slutet. Vi har tagit bort utdelningen för i år helt och hållet och det visar hur ansträngt vi tycker att det är”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”Kappahls viktigaste kvartal, som är det första kvartalet, blev dåligt och deras näst viktigaste kvartal, som är det tredje, blir troligen väldigt svagt och det är jobbigt för kassaflödet. Man kan tycka att det borde vara inprisat när en aktie utvecklats så svagt men kommer det en nyemission så blir det botten ur”, säger en annan analytiker.

”Jag tror att det är inprisat en hyggligt stor risk att Kappahl gör nyemission men samtidigt tror jag att risken för en sådan är väldigt liten. Om det ska hända så måste situationen förvärras ytterligare. Det kan finnas en risk att Kappahl bryter mot sina kovenanter men det behöver inte leda till att bankerna säger ifrån mer än att de höjer räntan”, säger en tredje.

Kappahls aktie har fallit drygt 60 procent sedan toppnoteringen våren 2010 och med drygt 22 procent bara de tre senaste veckorna. Bland de analytiker som lämnat sina rekommendationer i SME:s sammanställning är det relativt jämnt fördelat mellan köp/behåll/sälj. Snittriktkursen ligger på 35:40 kronor.

En orosfaktor inför torsdagen är vilka prisnedsättningar Kappahl gjort under kvartalet. Grunden för detta lades i samband med förra rapporten då varulagret vid utgången av februari uppgick till 802 miljoner kronor, en ökning med 182 miljoner jämfört med föregående år.

”Det innebär att reabehovet ökar något, men inte på något besvärande sätt eftersom den absoluta största delen av det vi har för mycket av är fräscha varor. Jag känner inte att det är hysteriskt bekymmersamt, men det är klart att det finns ett ökat reabehov, det kommer man inte ifrån”, sade företagets vd Christian W Jansson under rapportpresentationen.

Kappahls bruttomarginal väntas sjunka till 62,0 procent i det tredje kvartalet (64,6) och precis som övriga sektorkollegor pressas bolaget av att bommullspriser, kapacitetsbrist och högre löner i leverantörernas fabriker.

”Det är den perfekta stormen med kostnadsinflation som slår med näst intill full kraft i det här kvartalet samtidigt som det är en svag detaljhandelsmarknad i Norden som klädbolagen inte förutsatt”, summerar en av analytikerna.

Kappahls rapport släpps cirka klockan 7.30 torsdagen den 23 juni.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera