Nyheter
Olofsson oroad efter USA-nej
Publicerad: 12 december 2008, 08:42
Sveriges näringsminister Maud Olofsson (c) är bekymrad över att det inte finns någon enighet om att rädda den amerikanska fordonsindustrin med 14 miljarder dollar. Hon anser att läget är särskilt besvärligt för Saabs ägare GM som sagt att företaget kan tvingas att ansöka om konkursskydd.
JO
Jonas Ohlin
Maud Olofsson betonar de amerikanska företagsledningarnas ansvar och att det nu finns press på dem att leverera trovärdiga framtidsprojekt.
– Sanningen är ju att åtminstone GM inte har producerat de miljövänliga bilar som marknaden efterfrågat, säger hon till TT.
Med tanke på hur viktig fordonsindustrin är för USA:s ekonomi är hon övertygad om att det blir någon form av överenskommelse i USA.
Att det inte blev något klartecken om ett räddningspaket från den amerikanska senaten skapar enligt Olofsson osäkerhet, bland annat för Volvo och Saab. Däremot påverkar det inte regeringens förslag om ett räddningspaket för de svenska företagen.
Kritiker hävdar att stöd till fordonsindustrin är bortkastade pengar och jämför med de misslyckade stöden till varvsindustrin. Men Olofsson säger att det är därför det svenska stödet tar sikte på forskning och utveckling som dessutom kommer hela fordonsklustret, inte enbart de stora biltillverkarna, till del. Enligt näringsministern handlar det om att bygga innovationsmiljöer, och på så sätt kan även sådant som vindkraftsindustrin dra nytta av pengarna.
Martin Sköld, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm med internationell fordonsindustri som inriktning, tror att de amerikanska politikerna är piskade att hitta en lösning, inte minst med tanke på GM:s akuta ekonomiska kris. Han är dock förvånad över att beslutsprocessen i USA tar så lång tid och menar att senatens uteblivna besked var otippat.
Bortsett från bilindustrins ekonomiska betydelse menar Sköld att bilen också är en amerikansk frihetssymbol vilket ökar pressen på politikerna att hitta en lösning.
– Bilar är så intimt förknippad med den amerikanska folksjälen, säger han.
Samtidigt tror Martin Sköld att det uteblivna beskedet från senaten inte påverkar GM:s planer på att sälja Saab Automobile eller Fords planer på att sälja Volvo Cars.
– Det kommer ju inte gå fortare att hitta köpare, och mitt tips är att processen kommer att ta längre tid än vad de flesta trott, säger han.
(TT)