lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oljebolag drog i Asien

Publicerad: 19 maj 2008, 06:07

Det var överlag uppgångar som präglade utvecklingen på de ledande asiatiska börserna på måndagen. Råvarurelaterade bolag steg under handelsessionen med stöd av nya rekordnivåer för oljepriset, liksom de japanska stålbolagen som avancerade efter positiva nyheter från deras större kunder.


CF

Christer Fälldin


Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific upp med beskedliga 0,3 procent.”Investerare följer råvarububblan”, sade Masahiko Ejiri, vid Mizuho Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Bland de råvarurelaterade bolagen var det framför allt oljebolagen som sällade sig till vinnarna. Inpex Holdings, som är Japans största oljeprospekteringsbolag, steg med 4,5 procent liksom australiska Woodside Petroleum som nådde rekordnoteringar i Sydney.

Råoljan nådde 127:82 dollar per fat i New York på fredagen efter att den amerikanska dollarn tappat gentemot bland alla euron och efter att Goldman Sachs höjt prisprognoserna. Inom råvarusektorn fanns även gruvbolagen på vinnarsidan, även om det handlade om mer modesta uppgångar. Bland annat handlades BHP Billiton upp med 1,7 procent.

De japanska stålbolagen Nippon Steel och JFE steg med 3,1 respektive 1,5 procent. ”Vi är nära att nå en slutlig överenskommelse kring prishöjningarna på stål”, sade Toyotas vd Katsuaki Watanabe till journalister på söndagen i Tokyo. Toyota är en av stålbolagens största kunder. Enligt tidningsuppgifter kommer stålpriserna att öka med mellan 25.000-30.000 yen per ton för Toyota.

Som motvikter till det positiva sentimentet fanns Kia, Sydkoreas näst största fordonstillverkare, som var ned med 5,3 procent efter en sänkt rekommendation från Samsung Securities. LG Electronics gick samma öde till mötes och noterades ned med 5,7 procent efter att JP Morgan och Deutsche Bank sänkt rekommendationerna för aktien.

(NYHETSBYRÅN DIREKT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera