söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oenighet om börsåret

Publicerad: 14 mars 2012, 17:02

Foto: Hanna Teleman

En panel av experter på VA:s Börsdag hade delade meningar om årets starka börsupptakt är befogad eller inte. Stockholmsbörsens uppgång på 14 procent sedan årsskiftet är dock odiskutabel.

Ämnen i artikeln:

Stora Börsdagen

JP

Joakim Petersson


”Förutom ECB:s stimulanser, som köpt tid åt krisländerna, har det inte hänt någonting. Läget ser egentligen sämre ut än vad det gjorde förra året”, sade Max Mitteregger, grundare och förvaltare på fondbolaget Gladiator.

Den pessimistiska synen på börsen som han hade inför året står Mitteregger fast vid trots rivstarten. Han medgav dock att han underskattade effekten som ECB:s stödlån till banker i europeiska
krisländer skulle få på aktiemarknaden.

Veckans Affärers egen börsreporter Johan Widmark fyllde i: ”Ungdomsarbetslösheten är ett enormt problem, som kommer att segla upp som ett stort tema under året”, sade han och pekade på konsekvenser för såväl konsumtion som fastighetsmarknad.

I likhet med Mitteregger är hans dystra inställning till börsen från början av året oförändrad. Enligt Widmark är analytikernas vinstprognoser allt för optimistiska, och risken för bakslag stor.

Samtidigt intog Björn Jansson, analyschef på Carnegie, en mer positiv hållning: ”Det har inte blivit så illa som befarades. Punkt slut. Marknaden prisade in att allt skulle gå åt helvete, men så blev inte fallet”

Han ville dock inte blåsa faran över när det gäller börsras framöver, i rädsla av att ”behöva äta upp” yttrandet längre fram.

Handelsbankens aktiestrateg Erik Nielsen nöjde sig med att konstatera att det finns tecken på obalanser i världsekonomin, bland annat skuldsättning, som kommer att behöva korrigeras. När det kommer att ske vågade han inte sia om.

Nielsen bjöd på en favoritsektor för börsåret 2012 – banker – och hänvisade till låg värdering i ett historiskt perspektiv. Han fick medhåll av Björn Jansson, som även tror starkt på lastbilssektorn i år med Volvo och Scania.

Max Mitteregger förespråkade SCA och Eniro, medan Johan Widmark talade sig varm för it-konsulter i allmänhet och Caperio i synnerhet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera