lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ödesmånad för Hennes & Mauritz

Publicerad: 6 september 2018, 11:09

Sedan toppnivåerna i början på maj har Hennes & Mauritz fallit tillbaka kraftigt – och nu väntar sannolikt dystra siffror under andra halvan av september. Därmed ökar risken för att aktien kommer falla under tidigare bottennivåer.


MA

Magnus Alfredsson


Aktieägarna i Hennes & Mauritz är redan hårt prövade, men fick nytt hopp i våras när aktien gjorde en kraftfull rekyl från bottennivåerna runt 120 kr i slutet av mars till i början av maj när aktien nådde över 150 kr.

Därefter har dock krisen i bolaget gjort sig alltmer påmind och med svaga försäljningssiffror och en trist halvårsrapport i juni blev utvecklingen i sommar en enda lång nedförsbacke.

Och marknaden blev inte gladare när MQ levererade en stor vinstvarning i mitten på augusti. Vinsten väntas nu mer eller mindre raderas ut för bolagets fjärde kvartal på grund av minskad trafik i butikerna under sommarperioden. Det innebar minskad försäljning och större prisnedsättningar, vilket slagit mot marginalerna.

Boven i dramat menar MQ bland annat har varit den ytterst varma sommaren, vilket gjort att kunderna undvikit att gå i affärer.

Detta är naturligtvis också något som slagit mot H&M i sommar – och hur mycket kommer vi att få reda på inom några veckor. För först den 17 september kommer bolaget att redovisa försäljningsutvecklingen för tredje kvartalet (juni-augusti) i räkenskapsåret och den 27 september kommer även delårsrapporten för perioden.

Analytikerna på marknaden blir också generellt allt mer negativa. Senast under onsdagen kom Credit Suisse med en ny analys som tror på en svag rapport med en minskning av försäljningen i jämförbara butiker med 3 procent och en sjunkande bruttomarginal. Banken sänker också sin riktkurs med 3 kr till 112 och tror också att H&M kommer tvingas sänka sin utdelning med nästan 40 procent till 5,85 kr.

Även Carnegie har nyligen uppdaterat sin analys av bolaget och är nu än mer pessimistisk. Riktkursen på 100 kr finns kvar, men risken för ett ännu sämre scenario har ökat. Carnegie fruktar att försäljningen kan ha minskat mer än marknaden tror och det kan innebära att kursen kan falla så långt ner som 70 kr.

Med dessa färska analyser i bakhuvudet är nu risken högre för ytterligare fall för aktien. Så den som tycker att aktien blivit ”billig” igen efter sommaren kan kanske tänka sig för en eller två gånger – möjligheterna att köpa in sig vid ännu lägre kurser har sannolikt ökat.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera