lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt spanskt räntelyft

Publicerad: 24 juli 2012, 09:50

Räntan lyfte för Spanien när landets riksgäld tog upp växellån på drygt 3 miljarder euro i dag. För 1,63 miljarder euro i växellån, med tre månaders löptid, fick Spanien betala en ränta på 2,43 procent.

Ämnen i artikeln:

Skuldkrisen

TT


För 1,42 miljarder euro med sex månaders löptid blev räntan 3,69 procent.

I senast motsvarande växelauktion i juni låg Spaniens tremånadersränta på 2,36 procent, medan sexmånadersräntan låg på 3,24 procent.

Samtidigt som räntorna steg kraftigt ökade antalet bud per utbjuden växel, vilket kan tolkas som ett tecken på att investerare på dessa högre räntenivåer tycker spanska statspapper är intressanta.

När resultatet från den spanska auktionen av växlar offentliggjordes lyfte räntan för Spaniens tioåriga statsobligationer på andrahandsmarknaden tillfälligt till 7,59 procent, den högsta nivån sedan hösten 1996. Samtidigt lyfte Spaniens femåriga ränta ännu högre.

– Det är ett klassiskt tecken på att marknaden ser den nuvarande trenden som ohållbar, sade Nick Stamenkovic, räntestrateg på RIA Capital Markets till Reuters.

Räntenivån för Spaniens tioåriga ränta är likvärdig med vad Grekland, Irland och Portugal fick betala när de euroländerna gav upp och begärde hjälp utifrån.

Spanien har redan beviljats stöd på upp till 100 miljarder euro från andra euroländer för att hantera kapitaltillskott till landets krisbanker. Många befarar nu att det även krävs stöd till statsfinanserna i eurozonens fjärde största ekonomi. Alternativt förväntar sig många att Europeiska centralbanken (ECB) går in med stödköp.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera