torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt miljardregn över aktieägarna

Publicerad: 18 februari 2008, 13:42

Trots förväntningar om sämre tider fortsätter börsbolagen att vräka ut pengar över sina aktieägare.


Sargade telekomjätten Ericsson hör till de tio mest generösa bolagen, som tillsammans delar ut nästan 90 miljarder.

Börsfall och tecken på en försämrad konjunktur tycks inte nämnvärt bekymra styrelserna i Stockholmsbörsens storbolag. Även i vår kommer kassakistorna att öppnas på vid gavel, visar TT:s genomgång.

När lejonparten av storbolagen, de som har ett börsvärde på över en miljard euro, nu har presenterat sina bokslutsrapporter summerar utdelningsförslagen inför vårens årsstämmor till 137 miljarder kronor.

Det är visserligen en minskning med 14 procent jämfört med i fjol. Men sedan dess har även börsen fallit rejält. Ställs utdelningarna i relation till börsens värde ligger direktavkastningen på cirka 4,5 procent. Det är ungefär samma nivå som förra året, och en bra bit över det historiska genomsnittet.

Telia Sonera toppar listan över de mest generösa börsbolagen. Trots att utdelningen sänks kraftigt blir det 18 fräscha miljarder till ägarna i vår, enligt styrelsens förslag.

För Volvos aktieägare blir det ingen repris på fjolårets extrautdelning. Få lär klaga, eftersom den ordinarie utdelningen landar på drygt 11 miljarder kronor. Ungefär lika stora summor är att vänta från Nordea, Hennes & Mauritz och Scania.

Ericsson har fått se både vinst och aktiekurs rasa och nu ska cirka 4 000 anställda, varav 1 000 i Sverige, bort. Men på aktieutdelningen sparas det inte. Ytterligare 8 miljarder kronor skiftas ut i vår, vilket ger bolaget en sjätteplats på utdelningstoppen.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera