måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nyckelvariabler vid aktieköp

Publicerad: 16 september 2011, 09:38

I fredagens aktiechatt delade Privata Affärers Marcus Hernhag med sig av parametrarna som han i första hand kollar på vid köp av aktier. Missade du chatten? Läs den i sin helhet här.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


moderator : God förmiddag alla läsare och välkomna till chatten. Marcus är nu redo att ta sig an era frågor!

Yana: Hej, Marcus, när du själv väljer att köpa aktier vilka parametrar tittar du på i första hand?
Marcus: Hej, stigande vinster, utdelning, megatrender som gynnar bolaget, historiken, några vanliga nyckeltal, om jag verkligen förstår bolagets situation, etc.

janne: hej Marcus! Jag tror inte på att ha för mycket kontanter på konton, det är ju nu man ska in och köpa. Det är ju i princip garanti på uppgångar framledes. Det brukar kännas snopet att se på. Då får man ångest. Visst har jag rätt eller?
Marcus: Hej! Köp lite aktier nu, men inte för alla pengar. Då är du med om det fortsätter upp, men har samtidigt cash kvar ifall det blir en ny stor nedgång längre fram. Att starta ett månadssparande i aktiefonder borde vara en bra sak också.

Yllen: Hej ”kungen”! Blev rekommenderad att låta Naventi sköta mina pensionspengar – vad tycker du?
Marcus: Hej! Är man intresserad kan man ofta göra jobbet själv och slippa lite förvaltningskostnader, men via förvaltare så får man någon som gör jobbet. Om de gör det bra eller dåligt vet jag inte.

Åke : Hej Undrar hur jag ska göra med Byggmax, backat 50% är det verkligen ett kvalitetsbolag som det har stått om i flera tidningar?
Marcus: Hej! Ja, bolaget har en rätt bra historik, men det är skillnad på aktie och bolag. Det kan bli en svacka för bolaget, och aktien kan därför bli fortsatt trist. Men långsiktigt lär det gå bra till slut.

Johan : Hej! Varför köpte Swedbank tillbaka aktier? Vad tjänar de på det? Blir den totala summan aktier i Swedbank den samma?
Marcus: Hej! Återköp av egna aktier gör det totala antalet aktier färre, vilket betyder färre aktier som framtida vinster ska delas på. Därmed blir vinsten per aktie större. Men återköp av aktier är effektivast om aktien handlas med substansrabatt, alltså att bolaget värderas till under det egna kapitalet.

Skatt : Investeringssparkontot – är det ett tvång? eller kan man göra förlustavdrag på gamla sättet även efter 2012 – eller blir man ändå ”förmögenhetsbeskattad” på innehavet?
Marcus: Har du pengar på vanlig aktiedepå eller VP-konto kan du kvitta förluster mot vinster som vanligt. Det är bara om du väljer att sätta in kontanter i en kapitalförsäkring eller investeringssparkontot som du slipper det och reavinstskatt.

Mattias : Hej Marcus, Vad tycker du om Spiltan Aktiefond Stabil?
Marcus: Hej! Verkar helt okej, men jag har inte precis granskat den nyligen.

Uno : Hej Marcus Finns det någon ”stabil” fond som inte hoppar upp och ner? När aktiefonder går upp går obligations- och andra räntefonder ner, och vice versa.
Marcus: Hej! Korträntefonder som AMF Räntefond Kort och Spiltan Räntefond Sverige svänger inte, de går bara uppåt – om än i långsam takt.

Luleåbo : Hej Marcus! Vad tror du om SSAB:s framtid? Är det rimligt att tro att de överlever som relativt liten spelare? Ökat fokus på mer lönsamma och bättre nischprodukter är ett återkommande tema men räcker det? Tack på förhand och trevlig helg!
Marcus: Hej! SSAB överlever säkert. Men det kan bli en skakig resa för aktieägarna

Magnus: Industrivärlden, Investor eller Ratos. Vilket av dessa inv-bolag föredrar du? Vad tror du om framtiden för dessa? Tack för bra chatt!
Marcus: Jag gillar Ratos. De har inte så många bolag som Investor, och inte bara noterade som Industrivärden. Sen har Ratos hög utdelning. Alla tre investmentbolaget påverkas negativt om det blir ny lågkonjunktur, men på sikt lär de klara sig rätt väl alla tre.

Bobbo : Vad tror du om Fortum? Eurobaissat, producerar en produkt som alla behöver, har dock en del kärnkraft som har problem med sin image men långsiktigt borde väl Fortum vara ett fint innehav i portföljen?
Marcus: Fortum är i vart fall en bra högutdelare. De blir nog ingen kursraket, men en bra kassako.

Christian : God morgon Marcus! Hur orolig ska man vara för de svenska bankerna i dessa tider? SEB har ju gått ganska starkt nu i några dagar?
Marcus: Rent fundamentalt tror jag inte det är någon större risk för kris för de svenska bankerna. Men aktierna dras lätt med nedåt när EMU-bygget knakar. Aktierisken är därför högre än själva bolagsrisken.

Jesper : Hej Marcus! Som lekman får man ofta rådet att vänta tills ”trenden” har vänt innan man ska investera. Men hur vet man när detta skett. Hur kan man urskilja en tillfällig uppgång, som följs av en ny nedgång, från en mer permanent trendvändning? Tack på förhand för svar samt för allt annat vettigt man får ta del av! Och trevlig helg!
Marcus: Hej! Det finns mycket skrivet i böcker om teknisk analys hur man ska tolka trender, men jag kan ge ett konkret exempel. Börsen bottnade 2002, för att sedan 2003 falla tillbaka men bottna på en högre nivå än 2002. Två bottnar men över en månad emellan och den andra botten högre än den första är ett tydligen tecken på långsiktig trendvändning. Motsvarande kan man titta på kurstoppar och då vill man då och då ha högre för att trenden uppåt ska vara intakt, och lägre och lägre för att nedåttrenden ska vara intakt.

bibi : Hej. Du talar ofta om bra tillväxtfonder. Har Du förslag på några som man kan satsa på för sparande på lång sikt – kanske rentav till barnbarnen.
Marcus: Hej! Bra breda tillväxtmarknadsfonder är Skagen Kon-Tiki och Danske Invest Global Emerging Markets. I varje nummer av Privata Affärer finns en sammanställning över alla tillväxtmarknadsfonder som vi gillar.

Emma H : Hej, hej! JM har gått ner kraftigt i år, dags att köpa? Vad tror du om Skanska och Hufvudstaden?
Marcus: Hej! Det känns som att det inte är direkt bråttom att köpa byggbolag. Hufvudstaden är däremot nästan alltid ett tryggt investeringsalternativ.

Ulla-Britt : Hej Markus. Jag tänker köpa Readsoft. Vad tror du om det.?
Marcus: Hej! Det blir nog bra.

Jonas : Hej. Hur ser du på att belåna sina aktier i dagens situation? Är det för riskfyllt eller en bra möjlighet när kurserna har fallit så mycket?
Marcus: Hej! Så länge din totala belåning är mycket låg behöver det långsiktigt inte vara fel att ha lånat till aktier. Men det är å andra sidan inget jag direkt rekommenderar heller, i alla fall inte till högriskaktier. Ska du alls låna till aktier – ta ett bostadslån i så fall, belåna inte själva aktierna, för värdet på dem svänger mer än värdet på bostaden.

Lisa : Hej! Tanker månadsspara i 10 års perspektiv. Vill ha lagom risk. Vad tycker du om jag fördelar sparande på följande sätt: – Sverige 20% – Tillväxt 40% – Global 20% – Kina 20% Tack!!!
Marcus: Hej! Bra fördelning, men kanske något stor slagsida mot just Kina. Du får ju en del Kina-exponering även via tillväxtmarknadsfonderna…

Bo Eriksson : Vad anser du om Kinnevik efter kapitalmarknadsdagarna i Millicom-Tele2?
Marcus: Kinnevik är en gammal Privata Affärer-favorit. I det stora hela går det dessutom bra för Millicom och Tele2.

Tommy : Hur lång tidsperiod måste man titta på för att identifiera det du kallar långa trenden?
Marcus: Från ett par några månader till något år. Det beror lite på hur stor kursrörelse det blir.

Ulla : Kan du säga mig är ett bankkonto/räntefonder eller aktier just nu säkrast? Tack för svaren
Marcus: Bankkonto och räntefonder är säkrare än aktier. Alltid. Men på lång sikt ska nog den höga risken i aktier löna sig i form av bättre avkastning.

Anders : Hej Marcus, varför redovisar inte tidningar mer i detalj hur man kommit fram till sin värdering, aktuellt i gårdagens DI, Alliance Oil, som DI ansåg undervärderad.
Marcus: Hej! Exakt hur man räknar ut nuvärdet av de framtida kassaflödena är ganska tekniskt och inte så journalistiskt. Att betona slutsatserna istället är därför det vanliga. Kanske kan det vara en förklaring, men det kan ju variera från fall till fall.

He-ll : Hej Marcus! Har legat 100% likvid sedan 5 veckor tillbaka. Senaste veckan har jag köpt aktier för 50% av kassan: Lika delar SAAB B, Betsson B, HM B och ALLIANCE Oil. Kan jag med denna lilla portfölj ”överleva” allt elände, tror du? Tack för din chatt, som är fredagarnas +.
Marcus: Hej! Med de aktierna och hälften kvar i kassan lär du säkert överleva.

Ingvar S : Under vilka omständigheter lönar det sig att placera i investeringssparkonto 2012 ? Kan man förbereda sig genom att sälja/köpa aktier/fonder redan 2011?
Marcus: Det är bara kontanter du får stoppa in i ett investeringssparkonto. Eftersom utdelningarna är skattefria lönar det sig bäst med högutdelande bolag i ISK och k-försäkring.

Newbie : Hur bär man sig åt som svensk för att på enkelt sätt köpa aktier i AkzoNobel som bara finns noterat på Amsterdambörsen?
Marcus: Via Saxo Privatbank ser det ut att gå lätt (om man är kund). Jag tror de flesta mäklarfirmor kan fixa det, men kanske inte via nätet och det kommer kanske att kosta en del.

Thomas B : Läkemedel brukar vara bra i dåliga tider. Swedbank har starkt köp på Meda, Kan det vara något att satsa på.Jag har inga läkemedelsaktier in min portfölj för närvarande.
Marcus: Meda är en helt okej ”trygg hamn” just nu.

Camilla : Hej Marcus! Vad tror du om Orc? Jag har en del aktier där som gått ner med närmare 60%. Skall jag bita i det sura äpplet och sälja för att köpa något annat (vad i så fall), eller behålla och hoppas på bättre tider?
Marcus: Hej! Svårt val, troligen är det för sent att sälja. Men det är inte mycket just nu som tyder på en långsiktig vändning.

Tommy : Att belåna på huset för att köpa aktier istället för att belåna aktier… då kan man väl också låta bli att amortera och köpa aktier för amorteringsbeloppet?
Marcus: Hur var det där nu med förslaget om amorteringskrav på bostadslån? Och det är i vart fall bra att amortera för att hålla nere riskerna. Att amortera är ett mycket bra sätt att spara.

Viktor : Hej! Vad anser du om SCA?
Marcus: Hej! En bra basaktie. Ser köpvärd ut.

Thobias E : Hej! Bra och informativ chatt! Alltid bra med input! Jag undrar om senaste tidens turbulens och skuldoro har förändra konjunkturcykeln? Kan cykeln fördröjas eller ändras. Enligt en bekant på Swedbank så räknar de med lågkonjunktur först i slutet av 2012. Jag tycker dock att tecknen kan ses redan nu. Hur är det egentligen?
Marcus: Hej! En finanskris kan förstås förvärra en lågkonjunktur och göra den djupare och längre. Men börsen ligger 6-12 månader före konjunkturen, det var därför som börsen gick upp 2009 trots att BNP-tillväxten var ned rejält.

Scaniaman : Marcus. Hur ser du på Scania-aktien jämfört med MAN-aktien?
Marcus: Scania har bara lastvagnar, MAN har en del annan tillverkning också. Scania brukar mig veterligen ha bäst avkastning och marginaler i branschen. Scania är det bolag jag skulle välja.

Kerstin : Hej Marcus! Nästa gång Bilia blir lite billigare t ex 90 kr, är det bra att köpa då?
Marcus: Hej! Ja, om det inte kommit några bolagsspecifika negativa nyheter.

Kalle : Hej Marcus. kan du förklara hur detta går ihop, alla säger att detta är en överreaktion på börsen gällande nedgång men ändå dundrar det in säljrekommendationer från de flesta analyshusen på stora stabila bolag som ej påverkas av denna börsnedgång, borde dom inte veta bättre eller gör man detta för att komma billigt in i enskilda aktier, känns ju inte så trovärdigt.
Marcus: Hej! Det kan handla om olika typer av experter/analytiker och de kan ha olika tidshorisont i sina råd/prognoser. Men visst finns det de som säger köp för att andra ska köpa så de ska kunna sälja själva. Och vice versa.

Rosa : Hej Marcus, vi ska sälja vår lägenhet och om vi hittar en köpare kommer vi när lånen är betalade att ha en vinst på ca 600 000. Vi behöver inte de pengarna förrän om ett år. Hur tycker du vi lämpligast ska placera pengarna? Skatt på den totala vinsten, som beräknas till 2,5 miljoner, kan vi väl skjuta upp?
Marcus: Hej! Jag kan inte råda dig att sätta allt på börsen i alla fall. Det är allt för osäkert. Men att under de kommande åren köpa en del kvalitetsbolag och bra tillväxtmarknadsfonder kan nog löna sig på sikt. Högräntekonton är det säkraste och billigaste att förvara pengarna i.

J : God dag, Hur skulle du rekommendera att man placerar ca fyra miljoner kronor? Vi har Handelsbanken nu, men vet ej om de är de bästa för kapitalförvaltning då vi inte är nöjda med tidigare samarbete. Vilka skulle du rekommendera för kapitalförvaltning? Tack för hjälpen!
Marcus: Hej! Nätmäklarnas kapitalförsäkringar är de jag brukar rekommendera. Lågt pris, och stort utbud för dig att själv välja ut placeringar från.

moderator : Då är det slutchattat för i dag – på återseende nästa fredag. Trevlig helg!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera