måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya rekord på Wall Street

Publicerad: 15 maj 2013, 06:02

De amerikanska börserna noterades upp efter tisdagens handelssession, där Dow Jones och S&P 500 stängde på nya rekordnoteringar.

Ämnen i artikeln:

USA-börs

Nyhetsbyrån Direkt


Oväntat starkt sentiment bland amerikanska småföretagare och positiva uttalanden från en erkänd hedgefondförvaltare gav stöd åt börsutvecklingen.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,8 procent till indexnivån 15.215, medan S&P 500 var upp 1,0 procent på 1.650 på den bredare marknaden. Båda noteringarna är de högsta någonsin för indexen. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt 0,7 procent upp till 3.463.

Omsättningen var 660 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq. På den amerikanska makrofronten visade NFIB:s konfidensindex att förtroendet bland landets småföretag förbättrats mer än väntat i april.

”Det finns ett uppmuntrande mönster med fortsatt tillväxt i ekonomisk data. Marknaden hjälps av tron att nedåtriskerna för aktier är begränsade i nuläget”, sade Alan Gayle, strateg vid Ridgeworth Capital Management, till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News gavs också börserna stöd av att hedgefondförvaltaren David Tepper, som enligt Institutional Investors ranking var USA:s bästa hedgefondförvaltare förra året, i en intervju med CNBC sagt att han är tror på fortsatta börsuppgångar och att ekonomin förbättras. Vidare sade han att amerikanska banker är ”en bra sektor”. Bland sektorerna hittades just bankerna i täten inom S&P 500.

Bank of America och Citigroup var bland vinnarna på plus 2,8 respektive 2,4 procent. I den negativa vågskålen lyckades inte tillväxtoro för Kina och ett svagt ZEW-index från Tyskland lägga sordin på stämningen.

De amerikanska indexterminerna noterades lägre innan öppning efter att JP Morgan sänkt sin tillväxtprognos för Kina för det andra kvartalet och helåret, med motiveringen att den inhemska efterfrågan bromsar in.

Samtidigt steg det tyska sentimentsindexet ZEW mindre än väntat under maj. I ett tal i Stockholm på tisdagen upprepade Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, sin syn om att Fed bör börja skala ned på de månatliga obligationsköpen redan vid nästa Fomc-möte, den 18-19 juni.

”Såvida vi inte ser en signifikant omvändning av nuvarande trender som äventyrar min prognos om kring 7 procents arbetslöshet vid årets slut, så räknar jag med att vi skulle kunna avsluta (obligationsköps)programmet före årsskiftet”, sade han i talet.

Vidare sade Fed-chefen att en inbromsning i den amerikanska inflationstakten inte motiverar en policyrespons från centralbanken. På räntemarknaden tickade amerikansk tioårig statspappersränta upp 4 punkter till 1,96 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera