lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya pengar ger Swedbank lyft

Publicerad: 19 augusti 2009, 06:10

Swedbank blev en av vinnarna under tisdagen när mäklarhusen fått grunna en dag på skälen till nyemissionen. Reaktionerna blev sedan mestadels positiva och aktien gick upp 12 procent.

Ämnen i artikeln:

Swedbank

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Nyemissioner brukar sällan vara välkomna nyheter på aktiemarknaden, men i Swedbanks fall blev det annorlunda. Aktien föll något på måndagen när nyheten presenterades, men tog fart rejält under gårdagen när analytikerna uppenbarligen insåg att de gillade idén.

Nyhetsbyrån SIX kunde t ex berätta om att Citigroup höjer rekommendationen på Swedbank till behåll från tidigare sälj. Riktkursen skruvas upp från 40 till 65 kronor. Kapitalsituationen blir nu en mycket mindre fråga, enligt investmentbanken. ”Våra stresstester indikerar att Swedbank kan stå emot betydande försämring i den baltiska låneboken”, skriver Citigroup i en analys.

Keefe, Bruyette & Woods (KBW) höjer riktkursen från 59 till 72 kronor med upprepad rating marketperform. Intagandet av 15 miljarder kronor i en garanterad företrädesemission medför att oron kring Swedbanks kapitalsituation upphör, även i händelse av en devalvering i Baltikum, bedömer KBW.

SEB Enskilda höjer rekommendationen på Swedbank till köp från tidigare behåll. Motiveringen är att måndagens aviserade nyemission på 15 miljarder kronor sänker risken avsevärt i Swedbank. Riktkursen höjs samtidigt från 65,50 kronor till 83 kronor.

Standard & Poors Equity Research höjer riktkursen på Swedbank från 55 till 70 kronor, men med fortsatt behåll-rekommendation.

Att reaktionen till slut blev så positiv har att göra med att förtroendet för bankernas finansiella situation är A och O vid analysen av en bankaktie. Visst får aktieägarna hosta upp ännu mer pengar, men om Swedbank långsiktigt kommer ut som en starkare bank anses detta uppenbarligen som mycket positivt.

Men i höst väntar sannolikt nya jättelika kreditförluster och över allt hänger hotet om en devalvering i Baltikum. Det är svårt att tro att aktiemarknaden verkligen kan pusta ut när det gäller Swedbank och finanskrisens verkningar.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera