söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya bollar på Borg

Publicerad: 5 februari 2010, 14:34

Kalsongkanonen har blivit en kassako. Björn Borg har inte bara en av börsens bästa direktavkastningar utan också en spännande tillväxt.


POL

Per Olof Lindsten


ny linje. Till våren kommer en helt ny barnkollektion.

Borg & borg kan bli en lyckad kombination 2010. Finansminister Anders Borg har krattat för en stark svensk konjunkturåterhämtning som kommer att gynna handeln och konfektionsindustrin, som kalsongimperiet Björn Borg.

Nye vd:n sedan ett drygt år tillbaka, gamle Gant-chefen Arthur Engel, har vässat fokus och ska nu bygga vidare på bolaget till en ”mästare inom modeunderkläder”. Från att ha försökt att etablera sig som en bredare modekoncern fokuserar man nu på underklädeserbjudandet, bland annat med en barnkollektion till våren men framför allt till nya geografiska marknader där det fortfarande finns mycket kvar att göra.

Björn Borg har precis som de flesta inom detaljhandeln klarat sig genom lågkonjunkturen och finanskrisen relativt väl tack vare att konsumenterna världen över hållits under armarna av rekordlåga räntor. Omsättningen under de nio första månaderna 2009 ökade 6 procent. Vi ser en bra potential för försäljningen att återhämta sig de närmaste åren i takt med konjunkturuppgången samt den snabba tillväxten på nya geografiska marknader, även om Arthur Engel i senaste rapporten fortfarande var försiktig i sina förväntningar på 2010 och flaggade för att omsättningstillväxten kan hamna under 10 procent i år. Med en snabbare ekonomisk återhämtning än väntat kan det visa sig vara en alltför konservativ prognos ganska snart. Men det vill också till att fler internationella marknader växer till sig och stabiliserar koncernen.

Björn Borg har också klarat av att hålla lönsamheten uppe. Rörelsemarginalen rullade in på dryga 22 procent de första tre kvartalen 2009. Visserligen lägre än motsvarande period året innan då den var 26 procent, men det kan till stora delar förklaras av de ökade kostnaderna för den vågade USA-satsningen. Där har bolaget som sagt nu i stället tagit ett steg tillbaka och letar en extern, etablerad samarbetspartner. Det betyder att bolaget nu ska ta sig an den amerikanska marknaden på samma sätt som övriga internationella marknader vilket sänker risken i satsningen, och i hela bolaget, betydligt.

Med de nya finansiella målen som lanserades i höstas blir Björn Borg alltmer en kombination av tillväxt- och värdeaktie. Fortfarande med målet 10 procents tillväxt men också med en direktavkastning de närmaste åren kring 7 procent. Skuldfritt med en nettokassa på 262 miljoner kronor och starka kassaflöden är det ett rejält överkapitaliserat bolag som har för avsikt att dela ut minst 50 procent av vinsten.

Björn Borg kan också ses som en av börsens hetare uppköpskandidater. Bolaget skulle vara mumma för såväl ett kassaflödeshungrigt riskkapitalbolag som en större konfektionsbranschkollega som vill fylla på i varumärkesportföljen. Minns hur schweiziska Lacoste-ägarna Maus Frères köpte ut svenska Gant från börsen, ett modeföretag mycket snarlikt Björn Borg där för övrigt Arthur Engel också basade, till en värdering långt över vad Björn Borg i dag värderas till.

Men aktien är också köpvärd på egna meriter. En försiktig kassaflödesvärdering utifrån de nya finansiella målen gör att vi följer med Björn Borg upp till 85 kronor. Ett aber är dock bolagets mycket bristfälliga miljö- och etikarbete där vi förväntar oss att nye vd:n tar krafttag mycket snart.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera