torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny finanskris snart här

Publicerad: 1 juli 2019, 13:30

Foto: Mark Lennihan AP/TT

Inom fem år är det dags för nästa stora finanskris. Men den blir lindrigare än 2008. Det tror ledande revisorer från 25 länder.


FN

Fredrik Nejman


Det är branschorganisationen FAR – organiserar revisorer och rådgivare – som ställt frågor till sina systerorganisationer i andra länder.

– När jag träffar mina kolleger från andra länder så diskuteras självklart stabiliteten i den finansiella systemen, och eftersom revisorn är centralt placerad i all verksamhet så har han eller hon en stor möjlighet att vara med och påverka både för att förebygga kriser men också hantera när kris uppstår. För kriser kommer med jämna mellanrum, det vet vi, säger Karin Apelman, generalsekreterare och vd för FAR.

De som deltagit i undersökningen är vd:ar eller motsvarande för FAR:s systerorganisationer i 25 länder.

Varningstecknen som lyfts fram av revisorerna är handelskriget mellan USA och Kina, skuldsättning hos både hushåll och regeringar, protektionism och politisk osäkerhet.

De flesta som svarat tror att en ny finanskris kommer att bli lindrigare än den som svepte över världen 2007 – 2008.

I rapporten som presenterades vid ett seminarium i Almedalen under måndagen framhåller 70 procent av de svarande att det finns åtgärder som redan nu kan genomföras för att undvika en framtida kris. Internationellt samarbete är det viktigaste för att minska risken för handelskrig.

– Det är också oerhört viktigt med korrekt information i tid. Här spelar revisorn en viktig roll som länk mellan investerare, ägare och den finansiella marknaden. Revisorn kan säkerställa att den finansiella redovisningen håller hög kvalitet och kommunicera och lärdomar från tidigare kriser och vad som behövs för att undvika dem, säger Karin Apelman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera