Nyheter
Nu laddar han om
Publicerad: 2 juni 2010, 07:02
Några ministrar har sparkats, andra har fått löpa gatlopp i pressen under regeringen Reinfeldts fyra år vid makten. Men inte finansminister Anders Borg. Det blåser sällan motvind i hans berömda hästsvans.
AB
Anna Blomén
Är du Mister Perfect?
– Nä, men jag tror att jag uppfattas som en person som försöker anstränga sig för att ta ansvar för det som är viktigt på lång sikt. Det kanske bidrar. Sen håller jag en så låg profil som möjligt med det som är privat och mitt eget. Jag tycker man ska försöka undvika att dra in sin familj.
Men du har sagt att du är feminist tack vare dina döttrar?
– Ja.
Feminist med en skattepolitik som enligt en utredning gynnar män mest?
– Jämställdhet kan man se på väldigt många sätt. Men det som hänt med jobbskatteavdraget är att påtagligt fler kvinnor kommit in på arbetsmarknaden.
Varför var det så viktigt att sänka och göra om fastighetsskatten?
– Väldigt många uppfattade den som godtycklig, slumpmässig och orättvis. Modellen med ett avgiftstak i kombination med räntor på uppskovet gör att jag tycker att vi har ett relativt väl fungerande system i dag.
– Men jag tror att vi ska se över fastighetstaxeringen. Antingen förenklar vi den eller slopar den för delar av fastighetsbeståndet.
Sänkt fastighetsskatt och ingen förmögenhetsskatt gynnar höginkomsttagare mest?
– Ja, det är klart att vi har fått betala ett politiskt pris för det här. Men på lång sikt kan man inte ha skattebaser som människor inte uppfattar som legitima. Förmögenhetsskatten är även besvärlig ur tillväxtperspektiv och har starka drag av godtycklighet. Återinförs den av de rödgröna tillsammans med höjda marginalskatter kommer det att skapa ett paradis för skatteplanering.
Varför vill du behålla Rut-avdraget?
– Både Rut- och Rot-avdraraget är centrala i ett land med så hög skattebelastning som vi. Det är samhällsekonomiskt oerhört effektivt eftersom svarta jobb blir vita och det skapar jobb, förmodligen heltidsjobb.
– För mig är det uteslutet att avskaffa Rut eller Rot. Jag skulle gärna se att man utökar det genom att rikta det mer mot barnfamiljer. Det är de som har störst bekymmer att få livet att gå ihop.
På tal om barnfamiljer. Hur stort är barnbidraget?
– Du menar i kronor? Det har jag inte koll på i detalj.
Gissa?
– Nä, det vill jag inte göra.
1 050 kr i månaden. Behöver höginkomsttagarna verkligen de pengarna?
– Ju mer inkomstprövningar vi har desto större marginaleffekter får vi i ekonomin. Så det ska vi undvika in i det längsta.
De rödgröna vill höja bensinpriset med 49 öre litern. Det är väl rimligt med tanke på att bilen både förstör miljön och sliter ner vägarna?
– Vi har inget behov av att höja några skatter. Så jag tycker verkligen man ska vara försiktig även med bensinskatten. Vi höjde ju den tidigare och jag har också tagit del av alla de brev som skrevs när vi gjorde det. Det är många människor på landet som upplever att de inte har något val till bilen.
Hur placerar du dina PPM-pengar?
– Jag har Sjunde AP-fonden. Det beror delvis på att jag har väldigt stort förtroende för dem. Jag har jobbat ihop med Peter Norman (vd) när vi var på Transferator.
Vilket är ditt sämsta köp?
– Jag köpte en begagnad Stiga gräsklippare för 15 000 kr. Jag trodde jag var smart och köpte en begagnad. Men redan andra säsongen skar motorn. Så det var ett otroligt dåligt köp. Det är fem år sedan jag köpte en ny. Men fortfarande grämer jag mig över klipparen som skar.
Ska man spara eller konsumera sig ut ur en kris?
– Grunden är att agera ansvarsfullt. Men vi har kanske mer än någon annan arbetat för att expandera ekonomin. Vi har både sänkt skatter och tillfört pengar till kommunerna. Men vi har aldrig skapat osäkerhet i de offentliga finanserna. Grekland är en otroligt bra illustration på hur utomordentligt viktigt det är att ha god ordning på sin offentliga ekonomi, Har du väl tappat förtroendet tar det 10–15 år att ta tillbaka.
– Jag tror man ska försöka expandera i en kris, men med en betydande försiktighet.
FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER