lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Noteringshösten börjar med ett chansartat microbolag

Publicerad: 5 september 2016, 11:01

Med en stabil aktiemarknad sedan brexit kommer börsnoteringarna av nya bolag att fortsätta i höst. Först ut är ett microbolag inom byggsektorn som har en hög chans/risk-karaktär.


MA

Magnus Alfredsson


Det är nu snart tre år sedan som börsnoteringarna kom igång igen på Stockholmsbörsen och sedan dess har ett mycket stort antal bolag noterats. För dem som varit någorlunda selektiva med sina teckningsanmälningar kan detta ha inneburit många fina vinster – vare sig man sålt på en gång eller hängt kvar med sina aktier.

Framför allt är det stora och medelstora bolag som givit god utdelning vid teckning även om många säkerligen blivit besvikna över liten tilldelning. Men skaran av privatpersoner som insett att noteringar med rabatt är ett bra sätt att tjäna ”gratispengar” på börsen har växt – och därför är det oftast så att rådgivare och företag kommer överens om att ge i princip alla samma tilldelning.

Den som är god kund hos en bank som agerar rådgivare kan ibland få en bättre tilldelning – det är sannolikt olika från fall till fall och är något som varje placerare får undersöka själv hur det ligger till. Det kostar ju inget att fråga!

Men i dagsläget ser alltså noteringarna ut att fortsätta – börsens oväntade styrka efter brexit lär ha fått många företag och deras ägare att fortsätta med noteringsplanerna efter sommaren. Hösten lovar att bli intressant med många nya bolag på listorna – både när det gäller de större på Stockholmsbörsen och på First North och andra mindre listor.

Det gäller till exempel septembers första notering som sker på NGM – och det är ett riktigt litet bolag som gör en nyemission på 10 miljoner. Underleverantören WilLak som levererar till byggsektorn vill ha finansiering för att öka sin tillväxt och verksamheten är inriktad på byggsystem med speciella väggar och stålpelarsystem som sägs vara kvalitativt bättre än traditionella varianter.

Bolaget startade så sent som 2013 och visar en stark tillväxt med en omsättning på 10 miljoner (6,4) första halvåret. Förlusten ökade dock till 1,7 miljoner, men andra halvåret ska bli betydligt bättre enligt vd Martin Axelsson som är huvudägare tillsammans med sin far Jan Axelsson (styrelseordförande).

Som alla förstår är denna typ av microbolag hög risk även om tillväxt och ordersituationen ser lovande ut. Teckningskursen på 20 kr innebär att bolaget är värt drygt 30 miljoner efter noteringen den 23 september.

För den som är intresserad att teckna via Avanza eller Nordnet är 8 september sista anmälningsdag. Går man via rådgivaren Mangold Fondkommission går det bra att teckna sig även på fredag.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera