Nyheter
Nollan som höjer börsen till nyår
Publicerad: 17 december 2008, 11:49
Chefen för Federal Reserve, Ben Bernanke, kallas numera för nollan. För den som hoppas på bättre börs över nyår är han snarare hjälte.
JO
Jonas Ohlin
Amerikanska centralbankens chef Ben Bernanke firar av ammunitionen som finns kvar och sänker styrräntan till intervallet 0 till 0, 25 procent. Meningarna går isär om det var klokt – frågan debatteras direkt efter i en av de större ekonomikanalerna under rubriken Bernanke: Hero or zero? Hjälte eller nolla?
Den omedelbara effekten är att dollarkursen faller, medan priset på aktier och obligationer stiger. Räntesänkningen i sig lär inte få större effekter på den amerikanska konsumentens kostnader för bolån och kreditkort. Det faktum att centralbanken nu formulerar ett intervall för Fed funds istället för en nivå speglar att marknadsräntorna redan tidigare går sin egen väg till följd av de stora mängder likviditet som släppts ut. Centralbankens balansräkning sväller av kreditstockar som köpts in från marknaden under hösten.
Signalen med den dramatiska nollan är att centralbanken inte har några gränser för att göra vad som behövs. Räntevapnet är nu förbrukat, ytterligare åtgärder handlar om att köpa tillgångar för att tillföra kontanter.
Det breda amerikanska aktieindexet S&P500 steg 5 procent samma dag som räntan sänktes. Asiatiska börser steg, men hölls tillbaka av oron krig fordonsindustrin. Räkna med att Europas börser och Stockholmsbörsen öppnar uppåt.
Det stärker de senaste veckornas tendens att vinstvarningar och den strida strömmen av riktigt negativ ekonomisk statistik för tillfället skakats av. Säljarna i marknaden har tidigare under hösten haft gott om tillfällen att agera. Många har samtidigt väntat på en motreaktion uppåt under vintern som normalt är börsens starka period.
Även i Sverige är de ekonomiska prognoserna allt tristare läsning. Euron kostar 11 kronor. Statliga stödpaketen välkomnas av fordonsindustrin. Riksbankens senaste sänkning har satt fart på pressade bygg- och fastighetsaktier.
Men det är amerikanska politiker som får sista ordet när det gäller börsen 2008. Senastens avslag för kongressens räddningplan för de tre stora biljättarna var ett bakslag. Men de går knappast att ignorera. USA:s finansminister Henry Paulson sa nyligen att bilföretagen kommer att få pengarna så snart de finner ett sätt som skyddar skattebetalarna och ger livskraft.
Fredrik Lindberg