måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nokia rusar trots förlust

Publicerad: 16 april 2009, 10:57

Nokias aktie stiger rejält trots att telekomjätten redovisar en förlust. Anledningen är att Nokia ser positiva tecken under det andra kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Nokia

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Nokia redovisar en förlust före skatt på 12 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med en vinst före skatt på 1 607 miljoner euro under samma kvartal i fjol.

Omsättningen föll från 12 660 miljoner till 9 274 miljoner euro.

Analytiker hade för det senast avslutade kvartalet i snitt räknat med en vinst före skatt på 328 miljoner euro på en omsättning på 9 706 miljoner euro enligt en Reuters-enkät.

Aktien steg

Nokiaaktien steg sedan rapporten publicerats. Tio minuter över tolv handlades aktien för 117 kronor, en uppgång på nästan 6 procent.

Nokia drog även med sig Stockholmsbörsen upp, även om Ericssonaktien sjönk något.

En anledning till att aktien stiger är att Nokia spår en ljusning under det andra kvartalet.

Då räknar Nokia-ledningen med att försäljningen av mobiltelefoner i världen ligger på en oförändrad nivå eller något högre jämfört med kvartalet före.

För helåret räknar Nokia med en försäljningsminskning på 10 procent jämfört med 2008.

Nokia räknar med att öka sin marknadsandel under andra kvartalet.

Nokia spår att nätverksförsäljningen kommer att sjunka med 10 procent, räknat i euro, under 2009 jämfört med fjolåret. Tidigare trodde Nokia på att minskningen skulle stanna på 5 procent.

Färre mobiler såldes

Under kvartalet sålde Nokia 93,2 miljoner mobiltelefoner, vilket är en minskning med 19 procent jämfört med samma kvartal i fjol och en minskning med 18 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Den egna marknadsandelen uppgick under första kvartalet till 37 procent enligt Nokia, ned från 39 procent samma kvartal i fjol och oförändrat jämfört med fjärde kvartalet.

Nokias genomsnittliga försäljningspris på mobiltelefonerna uppgick under första kvartalet till 65 euro, vilket kan jämföras med 71 euro under fjärde kvartalet.

Nokias koncernchef Olli-Pekka Kallasvuo noterar i sin kommentar i delårsrapporten att lagerhållningen i försäljningsledet minskade märkbart under första kvartalet, vilket drog ned försäljningsvolymen under perioden.

Det har samtidigt inneburit att efterfrågan blir enklare att förutsäga i och med andra kvartalet, enligt Kallasvuo.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera