tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Nokia har varit konkursvärderat”

Publicerad: 19 juli 2012, 11:57

Nokias kassaflöde och försäljningsvolymer inom Mobile Phones överraskade på den positiva sidan, vilket bidrar till kursrallyt.

Ämnen i artikeln:

Nokia

Nyhetsbyrån Direkt


”Mot bakgrund av hur mycket man har tryckt ned aktien, så ska den upp på en rapport där kassan inte blöder som befarat och bättre volymer inom Mobil Phones än väntat”, säger Håkan Wranne, analytiker vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid 13.45-tiden hade Nokia-aktien stigit 14,5 procent, men redan innan rapporten publicerades var den upp drygt 7 procent.

”Varför aktien går så här är inte för att rapporten var fantastisk utan för att det har varit konkursvärdering på bolaget”, säger Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutson.

Nokia visade ett kassaflöde från rörelsen som var positivt med 102 miljoner euro under kvartalet, vilket bidrog till en lättnad på marknaden där många hade befarat ett stort negativt kassaflöde.

Ett annat tecken på stabilitet, och utsikter till positiva kassaflöden även framöver, var utvecklingen inom Mobile Phones. Under kvartalet såldes 73,5 miljoner telefoner, vilket var en ökning 71,8 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

”Volymerna i Mobile Phones håller uppe bättre än vad jag trodde. Det är ändå deras footprint och där de har någon form av grundintjäning. Det är den affären som kan skänka en stabilitet så att bolaget kan ta sig igenom sin omvandlingsprocess”, säger Håkan Wranne.

”Volymerna inom Mobile Phones är stabila. Det var många som var rädda för att de skulle sjunka. När Mobile Phones utvecklas så här kan man inte ha en nollvärdering på den verksamheten”, säger Helena Nordman-Knutson.

Försäljningen av Lumia, som uppgick till 4 miljoner telefoner, var något bättre än förväntningarna i marknaden, enligt analytikerna.

Framöver väntas det emellertid bli tuffare, i alla fall på kort sikt.

”Utsikterna för tredje kvartalet är väldigt svaga. De är tydliga med att det blir ett svårt kvartal rent produktmässigt och i glappet till lanseringen av Windows Phone 8”, säger Håkan Wranne.

Vad gäller Nokia Siemens Networks, NSN, överraskade däremot andra kvartalet såväl som utsikterna för det tredje kvartalet positivt.

”Det som vänder redan nu är NSN, vilket också är en trigger. Om NSN blir lönsamt blir det lättare att sälja verksamheten”, säger Helena Nordman-Knutson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera