måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nibe chockar marknaden

Publicerad: 14 maj 2008, 12:02

Nibes aktie rasar som en sten efter rapporten för det första kvartalet. Det är bolagets minsta division brasvärme som redovisar en rörelsemarginal klart under förväntan.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Enligt Reuters konsensussammanställning förväntades en rörelsemarginal på 11,6 procent för Brasvärme i det första kvartalet, men den blev 3,1 procent.

-Jag förstår inte varför det är så stort tapp. Det har ett försäljningstapp på 14 procent vilket ska slå på marginalen men inte så här mycket. Det vekar inte vara någon engångspost som påverkar heller, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

– Det är en urkass marginal inom brasvärme. De har tidigare legat på en rörelsemarginal på över 20 procent över helåret. Det är ett tecken på att de har usel beläggning, säger en andra analytiker.

Hela koncernens resultat kom in 29 procent under Reuters konsensussammanställning, enligt en analytiker. ”Det är också lite sämre marginal inom villavärme även om man tar hänsyn till att de inte byggt lager i år”, säger den andra analytikern.

Villavärme hade en marginal på 8,8 procent i det första kvartalet jämfört med 10,6 procent motsvarande kvartal i fjol.

– Villavärme hade en okej omsättning men en sämre marginal. Det är också oklart vad det beror på, säger den första analytikern. Han noterar att Nibe på gruppnivå har högre försäljningskostnader i år jämfört med förra året trots att de tappade försäljning då.

-Det måste vara något som har ett stort inflytande men som inte nämns i rapporten, säger en analytiker. Nibes vd Gerteric Lindqvist har inte varit anträffbar för en kommentar efter rapporten. Han sitter i styrelsemöte.

Innan rapporten släpptes klockan 10.00 var Nibs aktie upp med drygt 2 procent på dagsbasis. Strax före klockan 12 hade aktien fallit med 7 procent till 52:75 kronor. Framtidsutsikterna i rapporten innehöll inte några nya signaler enligt analytikerna.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera