måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

New York-börser sänkta av oroligt Europa

Publicerad: 10 november 2011, 07:16

De amerikanska börsindexen stängde markant lägre på onsdagen. En tilltagande oro för en akut italiensk likviditetskris och politisk turbulens i Europa höll marknaden i ett järngrepp. Banksektorn ledde nedgången.

Ämnen i artikeln:

USA-börs

Nyhetsbyrån Direkt


Vid stängning var Dow Jones ned 3,2 procent till noteringen 11.782, det bredare S&P 500 tappade 3,7 procent till 1.229, och Nasdaq Composite sjönk 3,9 procent till 2.622. Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,1 miljarder på Nasdaq.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron och på obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 11 punkter till 1,96 procent.

I likhet med utvecklingen i Europa tyngde stigande räntor på italienska statspapper även sentimentet för de amerikanska investerarna på onsdagen.

Skillnaden mellan tyska och italienska tioårsräntor är nu över 550 punkter, där den italienska stängde på 7,25 procent, alltså över den psykologiska nivå som tidigare varit smärtgränsen för andra euroländer att söka stöd. Kostnaden för att säkra sig mot italiensk risk på CDS-marknaden har samtidigt klättrat till rekordnivåer.

I det redan dystra börshumöret tilltog oron på onsdagskvällen sedan Handelsblatt rapporterat att den tyska förbundskanslern Angela Merkels parti CDU vill göra det möjligt för euroländer att utträda ur valutaunionen.

En kommission inom partiet har föreslagit att euromedlemmar som inte vill, eller kan, leva upp till unionens regler ska kunna lämna eurosamarbetet utan att förlora sitt medlemskap i EU.

I Grekland var det fortsatt turbulent där de tidigare uppgifterna om att en ny premiärminister utsetts tillbakavisades.

Den grekiska presidenten Karolos Papoulias meddelade att han har kallat till ett nytt möte på torsdag sedan premiärministern Giorgios Papandreou och oppositionspartiets ledare Antonis Samaras uppges ha misslyckats med att enas om en kandidat som ska leda den nya koalitionsregeringen.

”Det är som en skräckfilm som aldrig tar slut. Det överliggande problemet är att de flesta ekonomier i Europa inte kan upprätthålla storleken på sin offentliga sektor. Vi kommer att få leva med denna huvudvärk i en lång tid framöver”, sade Keith Wirth, investeringschef på Fifth Third Asset Management, till Bloomberg News.

På börserna i såväl Europa som USA var det återigen banksektorn som fick ta den största smällen.

I New York var Bank of America ned 5,7 procent, Citigroup tappade 8,2 procent och Wells Fargo noterades 5,8 procent lägre.

På rapportfronten var det General Motors tur att bekänna färg. Bolagets kvartalssiffror slog förväntningarna för såväl resultat som försäljning men att nollresultatsprognosen för den europeiska marknaden övergavs fick aktien på fall. General Motors var ned 10,9 procent.

Adobe tappade 7,7 procent efter att bolaget kraftigt sänkt sin resultatprognos för det fjärde kvartalet.

Yahoo klarade sig relativt väl i det sura börsklimatet efter uppgifter om att kinesiska Alibaba och japanska Softbank skulle söka stöd bland riskkapitalister för ett bud på bolaget. Aktien var ned 0,3 procent.

Efter börsstängningen redovisade Cisco Systems, som tillverkar nätverksutrustning, ett justerat resultat per aktie på 0:43 dollar för det första kvartalet 2011, i det brutna räkenskapsåret. Det var bättre än analytikernas förväntningar på 0:39 dollar per aktie och aktien lyfte i efterhandeln.

På statistikfronten visade siffror att USA:s grossistlager sjönk 0,1 procent i september, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att grossistlagren skulle ha ökat med 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Ericsson stängde 1:02 kronor lägre jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera