lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nedgångar på Asiens börser

Publicerad: 3 maj 2010, 06:19

De asiatiska börserna var lägre under måndagens handelssession efter att Kinas centralbank höjt reservkraven och Australien offentliggjort planer om höjd skatt för råvarusektorn.

Ämnen i artikeln:

ShanghaiKOSPISensex

Samtidigt lyckades inte lånepaketet för Grekland lugna marknadens oro för europeisk statsrisk. Börserna i Japan och Kina var stängda för helgdag.

Kinas centralbank har höjt bankernas reservkrav med 50 punkter från och med den 10 maj. Det är tredje gången i år som Kina höjer bankernas reservkrav. De nuvarande reservkraven, före söndagens åtgärd, var 16,5 procent för stora banker och 14,5 procent för mindre banker.

Industrial & Commercial Bank of China tappade 1,6 procent, China Construction Bank var 1,7 procent lägre och Bank of China sjönk 1,8 procent i Hongkong.

Australiens premiärminister Kevin Rudd, som står för omval inom ett år, sade i helgen att landet kommer att införa en 40-procentig skatt på råvaruvinster från 2012. Skatten bedöms öka statens intäkter med 11,1 miljarder dollar de första två åren.

BHP Billiton, som har 51 procent av sina tillgångar i Australien, tappade 2,9 procent och Rio Tinto, världens tredje största gruvbolag, var 3,5 procent lägre.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou meddelade på söndagen att landets regering accepterar eurogruppens och IMF:s villkor för att ge ett finansiellt stödpaket. Kritiken mot sparpaketet lät dock inte vänta på sig, ett flertal fackföreträdare utlovade protester och strejker redan från måndagen.

Marknadstemperatur ca kl 07.45 =======================================
Nikkei 225 stängd
Topix Tokyo stängd
Hongkongs Hang Seng -1,5%
China Shanghai Composite stängd
China Shenzhen Composite stängd
Australiens S&P/ASX 200 Index -0,4%
Singapores STI -1,0%
Sydkoreas Kospi -1,7%
Taiwans Taiex -0,7%
Indiens BSE Sensex -0,6%

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-05-03 07:55:02

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera