torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mörk dag på Wall Street

Publicerad: 24 juli 2012, 06:16

De amerikanska börserna stängde ned på måndagen efter förnyad oro över den europeiska skuldkrisen.


Nyhetsbyrån Direkt


Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 0,8 procent till 12.722 medan det bredare S&P 500 sjönk 0,9 procent till 1.351. Tekniktunga Nasdaq Composite var ned 1,2 procent till 2.722. Omsättningen uppgick till 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,8 miljarder aktier på Nasdaq-börsen.

Sektorsvis backade samtliga sektorer på det breda indexet. I botten återfanns råvarubolagen och konsumenttjänstebolagen som tappade 1,3 respektive 1,4 procent. Backade minst gjorde telekombolagen som sjönk 0,2 procent.

”Den amerikanska marknaden försöker att inprisa eventuella misstag i Europa. Att regioner ber om hjälp bekräftar att Spaniens problem även är finanspolitiska och inte bara är bankerna”, sade Stephen Wood på Russel Investment till Marketwatch.

På tisdagen möts inspektörerna från de internationella långivarna i trojkan för att påbörja sin nästa utvärdering av hur Grekland har uppfyllt villkoren i stödprogrammet.

Spanska obligationsräntor har samtidigt nått rekordnivåer och den 10-åriga har närmat sig 7,50 procent.

Från kinesiskt håll har oron tilltagit efter att Song Guoqing, akademisk rådgivare till Kinas centralbank, uttalade sig under helgen att han tror att landets tillväxt kommer att bromsas in till 7,4 procent under det tredje kvartalet på grund av problem med exporten, som en följd av skuldkrisen.

McDonalds rapporterade sämre än vad analytikerna förväntade sig på måndagen, och aktien backade 2,9 procent.

I botten av Dow Jones återfanns även Microsoft och Kraft Foods, båda tappade över 2,3 procent.

Bland dagens vinnare på storbolagsindexet återfanns JP Morgan och Bank of America som steg 1,6 respektive 0,3 procent.

Även cykliska General Electric och Caterpillar höjdes med uppgångar på 1,1 respektive 0,8 procent.

Cisco backade 1,8 procent. Nätverksföretaget meddelade på måndagskvällen att det skär ned personalstyrkan med 1.300 personer, vilket motsvarar två procent av totala personalen.

Bland tisdagens mest uppmärksammade kvartalsrapporter finns Apple. Företaget väntas rapportera en försäljning om 37,3 miljarder dollar och en justerad vinst per aktie på 10:39 dollar. Apple backade 0,1 procent på måndagen.

Även mobiloperatören AT&T rapporterar på tisdagen. Aktien steg 0,3 procent på måndagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera