lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Morgan Stanley sänker verkstadssektorn

Publicerad: 18 maj 2017, 10:09

Foto: Erik Svensson /TT

Morgan Stanley har sänkt sin syn på verkstadssektorn till försiktig från neutral ("cautios" respektive "in-line"), efter att den starka nyss avslutade rapportsäsongen ser ut att följas av avtagande tillväxtmomentum på nyckelmarknader som Kina.


Nyhetsbyrån Direkt


Det framgår av en analys släppt på onsdagen, samtidigt som banken sänkte sin rekommendation för SKF (vilket Nyhetsbyrån Direkt då rapporterade om).

Morgan Stanley har gått igenom vad som under de senaste 20 åren har hänt med värderingsmultiplar i tider av PMI-ökningar, och kommit fram till att P/E-talen typiskt sett går ned med 12-17 procent efter 3-9 månader i tider av ”PMI-korrektion”. Det är mer än de 7-11 procent som vinstestimaten typiskt sett höjs med inom samma tidsspann, och därmed tenderar aktiekurserna att backa.

Dessutom går just verkstadssektorn lite sämre än resten av börsen under de undersökta perioderna, och Morgan Stanley tror att mönstret kommer att upprepa sig i år.

Som bidragande faktor nämns att Kinas industriella tillväxt kan väntas minska betydligt från augusti i år och framåt. Detta baseras på färsk månadsstatistik, som indikerar att exempelvis efterfrågeökningarna på verkstadsutrustning (”machine tool”) redan har kulminerat.

Banken reserverar sig dock för att sambandet med lägre värderingsmultiplar efter PMI-ökningar inte är entydigt, men det har varit tydligare sedan 2010 än dessförinnan.

Vidare påpekas angående Kinafarhågorna att industriinvesteringar i den privata sektorn samt exporter kan ge viss styrka, vilket skulle kunna förlänga perioden av stark industriefterfrågan.

I en separat rapport nämner Morgan Stanleys aktiestrateger – ovannämnda resonemang är signerat aktieanalytikerna – att det tycks vara dags för en andhämtningspaus för framför allt europeiska cykliska aktier: värderingarna på cykliska aktier relativt resten av börsen är enligt analysen på den högsta nivån på 40 år.

”Sektorn ser överköpt och dyr ut nu när vi närmar oss en kulmen för PMI och vinst per aktie”, citerar Reuters analysen, där kunderna rekommenderas att köpa aktier i konsumentbolag i stället.

Verkstadssektorn gick sämst på Stockholmsbörsen vid lunchtid på torsdagen, dagen efter analysen, med en nedgång på nästan 2 procent medan OMXS30 backade 1,2 procent. Sandvik, SKF, Electrolux och Volvo backade samtliga med mellan 2 och 3 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera