lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer pengar till kommunerna

Publicerad: 3 augusti 2009, 07:09

Ett antal miljarder extra till kommunerna tänker utbildningsminister Jan Björklund (FP) strida för i budgetförhandlingarna. Han vill också ha nya utbildningsplatser.


RY

Rickard Ydrenäs


Folkpartiets ledare bjöd på några nyheter i sitt sommartal på Marstrand i går.

– Risken är att när kommunerna ska betala ut ökade socialbidrag till nya arbetslösa måste kommunerna spara in på välfärdens kärnområden för att få det att gå ihop. Då ökar antalet arbetslösa och krisen förvärras, sade han.

Lösningen är ett antal nya miljarder i statsbidrag – utöver de som redan aviserats – till kommunerna. Hur många ville han inte precisera, men han menade att det finns utrymme för en sådan åtgärd.

Därmed går han tvärsemot det som statsministern tidigare sagt om att kommunerna får börja se över sina kostnader och genomföra besparingsåtgärder.

– Alla kan nu se att den kommunala ekonomin kommer att bli mycket ansträngd och utan tillskott kommer kommunerna behöva säga upp personal. Det är fullt möjligt att vi från början kommer att ha lite olika utgångspunkter när vi går in i diskussionen, men varje år har vi kommit överens, säger han senare till TT.

Björklund vill också lägga om systemet för statsbidrag till kommunerna. Han vill att systemet ska vara ”kontra-cykliskt”, det vill säga att kommunerna får mer pengar i lågkonjunktur och mindre i högkonjunktur, men det är inget han ser som möjligt att genomföra till 2010.

Jan Björklund tog också upp den stora kull som nu gått ut gymnasiet och som riskerar att direkt hamna i arbetslöshet. För att motverka detta vill han ha minst 10 000 nya utbildningsplatser.

– Det är ont om pengar, men en ung människa som går arbetslös kostar inte mindre än en som går på en utbildning. Vi håller på och räknar på hur många platser det kan bli, men det är minst 10 000 nya platser inom universitet, högskola och vuxenutbildning.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera