torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många lägger över 100 000 kronor på sitt bröllop

Publicerad: 7 juni 2023, 13:00

Foto: Getty Images

Bröllopssäsongen närmar sig med stormsteg. Vigseln tenderar att bli en dyr historia för svenskarna – en tredjedel lägger mer än 100 000 kronor på sitt bröllop, enligt statistik från SBAB. Stockholmarna spenderar mest pengar medan norrlänningarna är mer återhållsamma.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Inför sommarens väntade bröllopsvåg har SBAB gjort en undersökning bland svenskar som gifte sig 2018 eller senare. Detta för att ta reda på vad bröllopet kostade, hur många gäster de hade och hur man finansierade kalaset.

Resultatet visar att omkring 30 procent lade över 100 000 kronor på sitt bröllop. Andelen som betalade mindre än 20 000 kronor är ungefär lika stor. Den genomsnittliga bröllopskostnaden uppgick till 76 605 kronor.

”Vår undersökning visar att många lägger förhållandevis mycket pengar på sitt bröllop. Därför är det klokt att göra en kalkyl för utgifterna och fundera igenom vad som gör dagen speciell just för er. Vad får kosta, vad kan prioriteras ned och vad kan vänner och familj hjälpa till med”, säger Linda Jonsson, privat- och boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Gästantalet får stor effekt på kostnaderna, framgår det vidare av undersökningen. De som hade färre än tio gäster lade i genomsnitt drygt 6 800 kronor på sitt bröllop. För paren som bjöd in mellan 60 och 90 gäster svällde snittnotan till omkring 130 000 kronor och för de som hade fler än 90 gäster landade den på strax över 200 000 kronor.

Stockholmsborna hade flest gäster och dyraste bröllopen med en snittkostnad på nära 115 500 kronor, enligt SBAB. I mellersta Norrland höll man hårdare i pengarna och lade minst på bröllopet, drygt 19 000 kronor i snitt.

Fler gäster, högre köpkraft och dyrare lokalhyror är sannolikt förklaringen till att bröllopskostnaderna i Stockholm drar iväg jämfört med andra delar av landet, enligt privat- och boendeekonomen Linda Jonsson.

En majoritet av deltagarna i undersökningen svarade att bröllopet kostade som planerat. Fler än hälften, 52 procent, av de som lade över 200 000 kronor svarade dock att blev dyrare än vad som var tänkt på förhand, varav 16 procent finansierade bröllopet med lån.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera