Nyheter
Många föräldrar drar ned på barnsparandet: ”Oroväckande”
Publicerad: 8 juni 2023, 10:00
Foto: Getty Images
Hushållens allt mer pressade ekonomi har fått många föräldrar att dra ned på barnsparandet eller avsluta det helt. Det framgår av ny undersökning från Nordea och bankens sparekonom Anders Stenkrona beskriver utvecklingen som oroväckande.
Majoriteten av föräldrarna i Sverige sparar i någon form till sina barn, visar en färsk enkätundersökning som Kantar gjort på uppdrag av Nordea. Andelen som har ett barnsparandet uppgår till 60 procent.
Samtidigt uppger hela 20 procent att de minskat sparbeloppet jämfört med förra året. Dessutom svarar en tiondel av deltagarna att man avslutat barnsparandet helt och hållet.
En betydande andel av barnfamiljerna i Sverige har behövt prioritera dagens konsumtionsnivå framför barnens framtida ekonomi, konstaterar Nordeas sparekonom Anders Stenkrona i en kommentar.
Han betonar sedan vikten av ett barnsparande, exempelvis för att kunna bidra till kontantinsatsen för ett framtida boende.
Bostadspriserna har ökat med drygt 7 procent årligen de senaste 15 till 20 åren, påpekar Anders Stenkrona. Det innebär – om utvecklingen består – att en bostad som i dag kostar omkring 1 miljon kronor kan stiga till närmare 3,5 miljoner kronor om 20 år.
Räknat på en kontantinsats på 15 procent av bostadsvärdet måste barnet samla ihop omkring 500 000 kronor fram till dess att ett bostadsköp blir aktuellt. Nordea har tagit fram några räkneexempel på hur stort månadssparande som krävs för att nå ett sparmål på 500 000 kronor för olika tidsperioder (se tabell längre ned).
”För att uppnå ett sparmål på sikt och dra nytta av ränta på ränta effekten är det viktigt att spara regelbundet, även när det är svårt. Det är bättre att spara lite grann än inget alls”, säger Anders Stenkrona i en kommentar.
Tabell: Sparbelopp per månad för att nå ett sparmål på 500 000 kronor för olika tidsperioder. Källa: Nordea
Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.