söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Malmström: EU redo införa strafftullar inom 90 dagar

Publicerad: 9 mars 2018, 09:34

Foto: Virginia Mayo /AP-TT

EU ska vara redo införa strafftullar mot USA inom 90 dagar efter USA:s importtullar på stål och aluminium. Men de behöver inte starta då. Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en konferens på fredagen.


Nyhetsbyrån Direkt


Under 90-dagarsperioden ska kommissionen fastställa den slutliga listan på amerikanska varor som tullbeläggs tillsammans med EU-länderna.

”Vi har haft mycket starkt stöd från medlemsländerna”, sade Cecilia Malmström.

Kommissionen har tagit fram en preliminär lista med amerikansk import på 2,8 miljarder euro inom stål, livsmedel, kläder och industrivaror.

”Vi kommer att följa WTO-reglerna bokstavligen”, sade Cecilia Malmström.

Hon ska träffa USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på lördagen. Hon sade att hon hoppas att han kommer att bekräfta att EU är undantaget från USA:s importtullar.

Förutom repressalier mot USA:s export till EU är EU berett att gå vidare med en anmälan till WTO och eventuella skyddsåtgärder mot stål och aluminium som omdirigeras från USA till EU.

”Det är inte kristallklart vad USA vill. Förhoppningsvis kommer Robert Lighthizer att klargöra detta”, sade handelskommissionären.

Storbritannien är med på EU-linjen, trots att landet är på väg att lämna EU. EU förväntar sig att USA betraktar EU som en enhet, sade Cecilia Malmström.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera