onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mäklarstatistik: Inbromsningen på bomarknaden allt tydligare

Publicerad: 9 juni 2022, 05:12

Bostadsrättspriserna i Sverige sjönk 1 procent i maj jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.


Nyhetsbyrån Direkt


De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 5 procent, ned från 7 procent i april. Villapriserna har samtidigt stigit 6 procent, ned från 8 procent förra månaden.

Inbromsningen på bostadsmarknaden blir nu allt tydligare i statistiken, särskilt i Stockholm, där priset på såväl bostadsrätter som villor sjönk i maj.

Svensk Mäklarstatistik noterar också att omsättningen på bostadsmarknaden, som steg markant under pandemin, mattas av igen. I maj såldes det 13 procent färre bostadsrätter och 16 procent färre villor än i maj 2021.

Fastighetsmäklaren Bjurfors ser en svalare bostadsmarknad med färre budgivare och längre försäljningstider.

”Skenande kostnader och negativa rubriker har gjort köparna mer avvaktande, och det sätter avtryck på priserna. Samtidigt tycker jag inte att man ska förstora det som nu sker och ha en alltför pessimistisk syn. Bostadspriserna i Sverige står fortfarande högre än för tre månader sedan”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Erik Olsson Fastighetsförmedling påpekar att förutsättningarna för bostadsmarknaden egentligen är fortsatt mycket gynnsamma, med låga räntor och stark sysselsättning, och att det som ändrats är marknadspsykologin.

”Det skapar en självförverkligande negativ spiral där säljarna vill sälja snabbt innan priserna går ner medan köparna tvärt om tar längre tid på sig. Initialt skapar den beteendeförändringen ett större utbud som sänker priserna till dess efterfrågan matchar utbudet så att marknaden balanseras igen”, skriver de i en kommentar.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För maj innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för mars-maj jämförs med motsvarande viktade medelvärde för februari-april. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med december-februari.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Bild: Priser bostadsrätter

Bild: Priser villor

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera