torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lundgren försvarar övertagandet av Carnegie

Publicerad: 10 december 2008, 13:05

Carnegies gamla styrelse hotar nu med att stämma Riksgälden för avtalsbrott. Riksgälden menar att de hade rätten på sin sida när de förstatligade Carnegie. I dag offentligjorde också Riksgälden avtalet för att visa att allt har juridiskt gått rätt till.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Den gamla styrelsen i holdingbolaget Carnegie är i konflikt med Riksgälden om det var rätt av Riksgälden att över dotterbolagen Carnegie Investment bank och Max Mathiessen.

Pantavtalet har fram till nu varit bundet av absolut sekretess, men eftersom Carniegie gått med på att offentliggöra det, så kallade idag Riksgälden till presskonferens.

Bo Lundgren, generaldirektör för Riksgälden, tog till orda:

– Jag är inte förvånad att om det nu blir en legala argumenten diskuteras. Aktieägare och fordringsägare är upprörda. Den gamla styrelsen riskerar ju en skadeståndsprocess.

Statens roll är enligt Bo Lundgren bland annat att se till att samhället och skattebetalarna drabbas så lite som möjligt av finanskrisen och att Riksgälden gjorde bedömningen att systemviktig.

– Vi ville inte ha en mini-Lehman i Sverige, säger Bo Lundgren.

Därför beslutade Riksgälden att efter att Finansinspektionen att dragit in banktillståndet för Carnegie att utnyttja pantavtalet, det vill säga ta över dotterbolagen.

– Fällman var medveten om att vi kunde ta över panterna om tillståndet drogs. Avtalet om pantsättningen förhandlades fram av affärsjurister. Vi har gått in som ägare enligt avtalet.

Bo Lundgren pekar på en punkt sex som handlar om pantrealisation i avtalet och läser högt.

– Det står att vi har rätt att realisera säkerheten. Jag tycker att det är märkligt om inte Carnegies jurister och styrelsen visste vad de skrev under, säger Bo Lundgren.

Allt har gått juridiskt rätt till när Riksgälden säger Bo Lundgren och han menar att en eventuell rättslig tvist inte kommer påverka försäljningsprocessen.

– Nej, det påverkar inte försäljningen. Det som kan hända är att staten måste betala ett skadestånd, men den risken bedömer jag som liten, säger Bo Lundgren.

Revisionsbolaget PriceWaterhouse värdering av Carnegie är inte fastställd än.

Riksgäldens juristkostnader i samband med övertagandet kommer att betalas av regeringens stabilisering för bankerna.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera