måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lugnare höjning av räntan att vänta

Publicerad: 27 juni 2011, 07:44

Riksbanken kan inte blunda för att riskerna i världsekonomin ökar.  Grundtipset är att Riksbanken fortsätter att höja reporäntan – men kanske väljer de ett lägre tempo skriver Klas Eklund.

Ämnen i artikeln:

Klas Eklund

ME

Magnus Eriksson


Under våren har de ekonomiska nyheterna varit dystra. Först kom den japanska flodvågen, med härdsmälta och störd energiförsörjning i spåren.

Så en allt djupare kris i Sydeuropa, som ökar riskerna för inställda betalningar – med spridningseffekter. Storbritannien tyngs av skulder. Krig i Nordafrika har drivit upp oljepriset. Och nu visar de senaste siffrorna på inbromsning i USA, med högre arbetslöshet, fortsatt fallande huspriser och svag framtidstro.

De senaste årens motor ger mindre draghjälp framöver. Kina stramar åt mot överhettning. Räntan har höjts, liksom bankernas reservkrav, och man försöker kyla av bostadsmarknaden. Därför bromsar även den kinesiska ekonomin in.

Den politiska utvecklingen i USA och Europa gör en knappast gladare. Med halvannat år kvar till presidentvalet blockerar de amerikanska politikerna varandra i kongressen, och spelar ”chicken race” om budgeten.

I Europa pågår ett annat ”chicken race” om hur och när i första hand Grekland ska skriva ned sina skulder.

Osäkerheten har lett till fallande börser och lägre räntor. Den underliggande tillväxten är bräcklig efter den djupa finanskrisen. Därför är marknaderna extra sårbara för högre energipriser och ny konkursoro.

Trots alla dessa problem tuffar några nordeuropeiska länder än så länge på i god fart, tack vare stark export.

Både Tyskland och Sverige visar motståndskraft, med produktionsökning och minskad arbetslöshet. Just nu tyder inte mycket på att den internationella oron skulle dämpa vår tillväxt på något avgörande sätt.

De flesta prognosmakare spår därför fortsatt god svensk ekonomi framöver. Den underliggande inflationen väntas långsamt stiga.

Men det finns risker för att nästa års avtalsrörelse kan ge så stora påslag att kostnaderna åker up rejält. Metallfacket har talat om ”payback time”. Och skulle världsekonomin bromsa in mer, samtidigt som skuldkrisen i Sydeuropa förvärras, påverkas naturligtvis även vi.

Riksbanken har sagt att man vill fortsätta att höja sin reporänta i små men täta steg. Det har också varit min bedömning i tidigare krönikor.

Ändå är osvuret bäst. Riksbankens räntebana avviker just nu kraftigt från vad andra viktiga centralbanker förväntas göra. Den internationella oron gör att direktionen är extra vaksam på globala kristecken. Säkert överväger de om de bör ta det lite lugnare.

Kanske de inte behöver höja räntan vid varje möte under det kommande året. Riktningen är fortfarande upp, men det behöver inte gå så snabbt.

KLAS EKLUND, Senior Economist, SEB

Krönikan ursprungligen publicerad i Privata Affärer 7/2011 (22 juni)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera