lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löntagare på heltid är vinnare

Publicerad: 3 april 2008, 09:27

En barnfamilj med två heltidsarbetande löntagare. Så ser vinnarna på de senaste 20 årens ekonomiska utveckling ut. Det är Institutet för Privatekonomi på Swedbank som har undersökt den ekonomiska utvecklingen för olika typer av hushåll i hyresrätt de senaste 20 åren.


MA

Magnus Alfredsson


Vinnarna, en barnfamilj med två vuxna som bor i hyrerätt, har i dag cirka 10 000 mer över i plånboken än för två decennier sedan. Då har ekonomerna tagit hänsyn till nödvändiga utgifter samt skatt och inflation.

Främsta anledningen bakom den goda utvecklingen är höga reallöneökningar, måttliga hyreshöjningar, jobbskatteavdrag och mycket annat.

De pengar som blir över när räkningarna är betalda ska räcka till nöjen, sparande, semester, veckopeng till barnen och så vidare.

I januari i år hade barnfamiljen 400 kr mer att röra sig med när alla nödvändiga utgifter var betalda, jämfört med januari i fjol.

Landets garantipensionärer är de stora förlorarna de senaste 20 åren. Enligt undersökningen har våra allra fattigaste pensionärer fått 100 kr mer i månaden att handla för när räkningarna var betalda.
Det senaste året har situationen förvärrats och utgifterna ökade mer än inkomsterna. Landets garantipensionärer hade i januari i år 100 kr mindre över i plånboken, jämfört med samma månad 2007.

– Det är märkbart att pensionärerna har halkat efter i standardutvecklingen i samhället, säger Maria Ahrengardt, ekonom på Institutet för Privatekonomi. Även om de inte har samma utgiftstryck som en barnfamilj så får de svårt att ha råd med nya utgifter som mobiltelefon, bredband och dator.

Denna mest utsatta grupp har drabbats hårt av prishöjningar på bl a mat, resor och kläder. Landets ensamstående har haft en ganska bra resa de senaste två decennierna. Denna singel har i dag 4 000 kr mer att sätta sprätt på jämfört med för 20 år sedan. En ensamstående med barn har en tusenlapp mindre att röra sig med.

JOHAN MARKWALL

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera