måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fredrik Lindberg: Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin

Utsikterna är soliga men två tydliga moln hovrar över börsen. Allt värderas inte skyhögt och i en särskild bransch är chansen god för uppköpsbud, skriver Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg.

Publicerad: 17 juni 2021, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sommaren är härlig men har dåligt rykte i börssammanhang. Det är inte helt utan skäl. Statistiken är väldigt tydlig att indexplaceringar gett mer under vinterhalvåret i snitt än under den varmare tiden på året.

Lite missvisande är det ändå. Sett till enskilda månader är utfallet inte självklart.

Chansen att gå plus ett visst år även i månaderna med allra sämst snittavkastning är inte särskilt långt från 50/50, om vi ser på de senaste 100 åren på Stockholmsbörsen.

De sämsta månaderna är augusti och september, som gett negativ snittavkastning. Men årets näst bästa månad är juli, mitt i högsommaren.

Nu blir det lite avigt att måla scenarier baserade på statistiska normalutfall. Vi kommer från en märklig situation. Det är mycket som inte alls liknar historiska genomsnitt.

I flera avseenden anar vi ändå slutet på coronakrisen. Viruset finns kvar, men det förlamande greppet om världsekonomin lättar.

Det innebär en ny spelplan att navigera på för placeringar. Ljuspunkten är den enorma knuff i efterfrågan på allsköns varor och tjänster som kommer när folk släpps ur karantän.

Med effekter av de gigantiska stimulanser som satts i spel, och förändringstrender som förstärkts, finns förutsättningar att en starkare konjunktur kan dröja sig kvar.

Många hoppas att aktiviteten i världsekonomin ska plana ut på en högre nivå än före pandemin.

Det går hand i hand med en förväntan om en kanske varaktigt högre inflationstakt. Det finns ekonomer som argumenterar för och emot.

Den i det avseendet kanske mäktigaste makthavaren, förre Fedchefen och USA:s finansminister, Janet Yellen, tycks nu snarast välkomna en något högre inflationstakt. Fedchefen Jerome Powell har hittills uttryckt att ökat inflationstryck är väntat men förmodligen tillfälligt.

I förlängningen handlar varaktigt högre inflation också om högre räntor. Det vore i så fall inte konstigt, vi är sedan länge i en gigantisk prisbubbla på obligationer.

Högre räntenivåer är i sig inget stort problem för aktiemarknaden. Utmaningen för placerare är hur fort förändringen sker.

Det temat, och den redan höga värderingsnivån som begränsar uppsidan på aktier, är de moln som lär hovra över de annars soliga utsikterna för många börsföretag.

Vi har starka rapportomgångar framför oss. Svalnar börserna av andra orsaker bör nyheter från företagen kunna ge nytt bränsle.

Räkna inte med att nästan allt som under fjolåret drar i väg. Nu är det dags att bli mer nogräknad och det finns aktier som inte värderas skyhögt relativt företagets utsikter. Exempelvis bland IT-konsulter som går igenom i Placeringsguidens färska juniutgåva.

Fler bud lär följa efter uppköpen av bland andra HiQ och Cybercom. Fortlöpande uppköp av mindre aktörer ger också ett trevligt multipelarbitrage när verksamheterna omvärderas till köparens i regel högre nivå.

Läs mer om allt du får i Placeringsguiden färska sommarutgåva på https://www.privataaffarer.se/placeringsguiden-nummer-6-7-2021

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Lindberg

fredrik.lindberg@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera