måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lättnadens suck i Ericsson

Publicerad: 25 april 2008, 09:53

Ericssons delårsrapport blev ett vitaminpiller för börsen. Kursen stiger brant efter att bolaget visat en mer positiv bild av systemverksamheten än väntat. Men pass upp – det är under tre månader – nu måste Ericsson visa att förbättringen kan fortsätta.


MA

Magnus Alfredsson


Kursen för Ericsson har pressats sedan i höstas och den negativa stämningen kring bolaget och aktien har varit monumental hittills i år.

Desto roligare är det naturligtvis att bolaget i sin första kvartalsrapport förmår att slå förväntningarna på marknaden. Vinsten i sig blev bara något högre än väntat, men glädjereaktionen på börsen beror på att systemverksamheten (Networks) visar upp en försäljning och en rörelsemarginal som var klart bättre än väntat.

Analytiker pekar också på att kassaflödet var överraskande bra.

VD Carl-Henric Svanberg kan också konstatera att bolaget har tagit marknadsandelar på systemmarknaden, vilket är mycket viktigt eftersom tillväxttakten har minskat alltmer. Enligt Svanberg ligger marknadsandelen nu på 40 procent – och det beror sannolikt på en kombination av Ericssons ledande position och att konkurrenterna blivit färre.

Och kursen stack iväg med över 20 procent på förmiddagen – ett sk lättnadsrally som så ofta uppstår när positiva nyheter kommer totalt överraskande och ”drabbar” en nästan utbombad aktie.

Men stopp och belägg – det är inte alls säkert att Ericsson kommer bli någon stor kursraket framöver. Det är viktigt att hålla i minnet att det första kvartalets resultat ändå är det sämsta på fyra år – och att ett kvartal knappast utgör någon stabil grund att basera att mer positivt framtidsscenario på.

I telekombranschen betyder det mycket på vilken sida kvartalsgränsen stor orderna kommer in – och det är sant att Ericsson haft ett starkt första kvartal med en större andel order än normalt jämfört med konkurrenterna.

Däremot kan förstås rapportens överraskande positiva siffror betyda att en del investerare som tidigare skytt aktien som pesten blir köpintresserade igen, vilket kortsiktigt kan höja kursen ytterligare.

Aktien kommer troligtvis att fortsätta att svänga en hel del, vilket för aktiva daytraders kan vara en lönsam situation. För mer långsiktiga investerare känns fortfarande Ericsson som en högriskaktie – ett bolag som inte längre bör vara med som en stabil bas i en aktieportfölj – snarare som en intressant krydda.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera