lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långtradare ger lyft


Publicerad: 13 oktober 2010, 13:01

Betydligt fler och dessutom längre lastbilar i Europa – marknaden ser bra ut för släpvagnskopplingsbolaget VBG. Läs VA:s säljtips på Skistar och köptips på Industrivärden.

Ämnen i artikeln:

VA aktietips

POL

Per Olof Lindsten


Köbildning. Lastbilstransporterna fortsätter att öka i Europa. HRVOJE POLAN/AFP PHOTO/scanpix

Lastbilsmarknaden har återhämtat sig ordentligt från fjolårets genomklappning. VBG, världsledande på släpvagnskopplingar till tunga lastbilar, ökade omsättningen med 42 procent exklusive valutaeffekter under det andra kvartalet.

Men krisen för fordonsbranschen var som bekant monumental i finanskrisens spår och för VBG betyder det att omsättningen för släpvagnskopplingar fortfarande ligger 25 procent under nivåerna från före krisen och för skjutbara trailertak hela 70 procent under.

En stor del av återhämtningen återstår med andra ord. Lägg därtill en bra hävstång på resultatet av en fortsatt ökad efterfrågan av de rationaliseringar som bolaget genomfört de senaste åren med bland annat ökad koncentration av produktionen.

För inget pekar mot annat än att lastbilsbranschen kommer tillbaka. Lastbilstransporterna inom EU väntas öka med 50 procent mellan 2000 och 2020. En långsiktig trigger för VBG är också utvecklingen mot fler längre lastbilar med släp även ute i Europa. I dag är det i princip bara i Sverige och Finland som 25 meters långtradare med släp är tillåtna. Men bland annat miljöaspekter öppnar nu för modulfordon och andra långa lastbilar inom stora delar av EU de närmaste åren.

Men färden den närmaste tiden blir knappast spikrak för VBG. De kommande kvartalen kommer att tyngas av såväl ökade råmaterialkostnader som valutamotvind.

Aktien har klättrat 25 procent sedan vår senaste köprek för precis ett år sedan vilket är något bättre än index. Vi fortsätter att rekommendera långsiktigt köp och höjer riktkursen till 115 kronor.

Bild 1/2  

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera